Менда Стоянова: Бюджет 2015 е бюджетът на възможното

Ако има евентулано преизпълнение на приходите, то ще отиде за намаляване на дефицита, заяви тя

08.12.2014 | 16:42 Редактор: Мариета Иванова
Менда Стоянова: Бюджет 2015 е  бюджетът на възможното

Бюджет 2015 г. е бюджетът на възможното, заяви председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова  при началото на дебатите по проектобюджета за следващата година, предава БТА.

Стоянова посочи, че след управлението на БСП има неизпълнение на приходите с над 1 млрд. лв., а в сферата на МВР са останали 127 млн. лв. необезпечени разходи, 50 млн. лв. необезпечени социални разходи, 70 млн. лв. необезпечени разходи в земеделското стопанство.

Към това трябва да се добавят и спрени европейски фондове, поради неоценяване на европейските програми, затлачването им и създаване по този начин на проблеми за фирмите бенефициенти и на общините, посочи Стоянова.

Тя добави и случая КТБ с последици за бюджета от 2 млрд. лв., както и косвени последици за икономиката и заяви, че управлението на БСП е било бедствие.

В края на 2012 г. консолидацията на бюджета беше достигнала 0,45 процента от БВП, за да достигне само година и половина след управлението на БСП до 3,7 процента дефицит от БВП, заяви председателят на бюджетната комисия.

Стоянова отбеляза, че бюджет 2015 г. трябва да спре стемглавото спускане надолу и да започне финансовата консолидация, да върне доверието на инвеститорите и да възобнови нормалното функциониране на европейските програми.
Приоритети ще бъдат административната реформа, реформата в здравеопазването, промените в средното и висшето образование, отчете Менда Стоянова. Тя подчерта, че възстановяването на европейската икономика продължава да е нестабилно, което  продължава да оказва своето влияние върху нашата икономика. По тази причина очакванията са за ръст от 0,8 процента от БВП, посочи тя.

Стоянова цитира най-честите критики към бюджета - че приходите са подценени или пък, че са надценени. Само че приходите за следващата година са консервативно и реалистично предвидени, за да сме сигурни че няма да ни се наложи да правим отново актуализация, обяви Стоянова. Ако има преизпълнение на приходите, то ще отиде за намаляване на дефицита, посочи Стоянова.
Друга често срещана критика е, че бюджетите за отделните министерства не достигат за провеждане на секторните политики, но колкото изкарваме - толкова можем да харчим, добави Стоянова и призова държавният бюджет за 2015 г. да бъде одобрен от парламента.