ДПС няма да подкрепи предложения бюджет за 2015

Имаме съдържателни аргументи да не дадем подкрепата си, коментира Лютви Местан

05.12.2014 | 15:17 Редактор: Мариета Иванова
ДПС няма да подкрепи предложения бюджет за 2015

ДПС няма да подкрепи бюджетите на ДОО, НЗОК и на държавния бюджет за 2015, заяви пред журналисти в парламента лидерът на Движението Лютви Местан.  По думите му в предложенията за следващата година нямало заложени реформи, а е предвидено увеличение на разходите, в т.ч. и в здравеопазването, съобщава БТА.

ПГ на ДПС не само, че няма да подкрепи бюджета на ДОО, а ще гласуваме убедено „против“, заради престъпното увеличаване с близо два пъти на осигурителната тежест за най-уязвимите малки фермери, подчерта той. Припомняме, че в одобрената от кабинета тригодишна бюджетна рамка е заложено увеличение на минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се лица в сектора на земеделието– от 240 лв. на 420 лева от 1 януари 2015.

Лютви Местан коментира, че решението е абсолютно грешно и престъпно, тъй като по думите му ще изпрати малките земеделски стопани в сивия сектор. Той отбеляза още, че в това народно събрание ДПС няма да действа по самоцелен опозиционен рефлекс. - „ Имаме сериозни съдържателни аргументи да не подкрепим тези бюджети“, обясни Местан.

По отношение на "Южен поток" лидерът на ДПС повтори, че подобни проекти, към които има отношение международен договор, подписан и ратифициран от България, какъвто е Третият енергиен пакет, не могат да бъдат реализирани без съгласието на Европейската комисия.

България, добави Лютви Местан, можеше да има малко по-активна позиция да се стигне до съгласие с ЕК, дори, ако е необходимо, да се предизвика диалог между комисията и Русия.