Общините притеснени за загубата на евросредства

Над 60% от парите по европейски програми са за общински проекти, коментира Емил Савов от Националното сдружение на общините в България

18.11.2014 | 12:44 Редактор: Мариета Иванова
Общините притеснени за загубата на евросредства

Притесненията в  Националното сдружение на общините в България по отношение на финансирането по европейски програми са свързани не само с изтичащия период, но и със следващия, стана ясно от коментара на заместник-изпълнителния директор на Националното сдружение на общините в България  Емил Савов в Сутрешния блок на Bulgaria On Air. Той посочи, че по отношение на настоящия период най-проблемни остават двете програми, по които бяха блокирани средства от Европейската комисия- „Околна среда“ и „Регионално развитие“.

Савов коментира още, че над 60% от средства са за общински проекти. Той заяви още, че плащанията по „Околна среда“ са били спрени за цялата програма. - „През август бяха заделени около 800 млн. лв. за временно разплащането по проекти по програмата от служебното правителство. Сега вече чуваме, че буквално преди няколко дни се отпушиха средствата, но изпуснахме строителния сезон. Натрупаха са финансови корекции за  около 170 млн. само по „Околна среда“, които ние ще оспорваме. Притесненията ни са големи - не само за този период, но и за следващия, тъй като има прогнози, че ще имаме две празни години за периода 2014- 2020“, коментира Савов.

Той заяви, че притесненията на общините за следващия програмен период отново са свързани с програмата „Околна среда“ и конкретно с промени, свързани с начина на усвояването им. Савов уточни, че конкретно притеснение буди идеята от следващия програмен период не общините, а ВиК операторите да са бенефициенти по конкретни проекти.

„Вече имаме проекти на стойност около 1 млрд. евро и беше нормално да влязат в следващия програмен период и да бъдат финансирани“, заяви Савов и допълни, че при промени, свързани с бенефициентите, се поставят под въпрос направените инвестиции по тези проекти до момента.

Савов коментира, че еврофондовете са само част от проблемите на общините, които предстои да бъдат обсъдени с правителството.
Той посочи още, че от представляваното от него сдружение настояват да бъде оказана подкрепа на общините заради природните бедствия през тази година. Савов допълни, че направените разходи по тази линия от местните власти са 300 млн. лв. Друго предложение на представителите на общините е да се заложи на превенция на щетите от природни бедствия, което на свой ред също е свързано със заделянето на средства.

Идеята за икономическа децентрализация Савов коментира с думите, че не е нужно държавата да е в цветущо състояние, за да се случи.

По отношение на блокираните общински средства в КТБ, той посочи, че те ще бъдат получени на 100% от общините, тъй като по закон са гарантирани с държавни облигации чрез емисия на Финансовото министерството и БНБ. Савов уточни, че в актуализацията на бюджета е заложено как да бъдат разплащани общиниските средства над гарантираните влогове във фалиралата банка. По думите му  до февруари следващата година общините би следвало да си получат парите си. Той уточни, че става въпрос за около 90 млн. лв. на около 20 общини.

Още от  коментара му може да видите и чуете от видео файла.