Връща ли Европа доверието си към България?

Отблокирането на средствата по ОП „Околна среда“ е първата стъпка в тази посока, заяви вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев

14.11.2014 | 12:38 Редактор: Мариета Иванова
Връща ли Европа доверието си към България?

Отблокирането на средствата по Оперативна програма „Околна среда“ е знак за връщането на доверието към България. Това заяви на брифинг в парламента вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.

Той посочи още, че страната ни чака близо 800 млн. лева по програмата, като голяма част от плащанията са покрити със средства от държавния бюджет.

Дончев изрази надежда, че в близките седмици ще бъдат отблокирани и средствата по ОП "Регионално развитие".
Дончев коментира, че новината изкушава да се направи заключението, че връщането на доверието е резултат от „новия екип в Министерския съвет, отлично познат в ЕК, с добра репутация, работил години с нея“.

На свой ред, премиерът Бойко Борисов благодари на депутатите от трибуната на Народното събрание.

„Благодарение на всички вас, че сте тук и имаме правителство, и че Европа видя, че в България има нормално действащ кабинет и демокрация, 800 млн. влизат в икономиката ни“, подчерта премиерът.

„Отвъд всички положени административни усилия, свързани с подобряване на системите за управление и контрол, отвъд всички аргументи, които българските власти са дали на ЕК, отвъд всички положени политически усилия от нас и от Служебното правителство, това е знак за връщане на доверието към България“, заяви Дончев, цитиран от БТА.

Той посочи, че това е само първата крачка към връщането на доверието към страната.

Благодарност към  експертите от МОСВ, от Управляващия орган за усилията за подобряване на системите за управление и контрол отправи и екоминистърът Ивелина Василева. Тя подчерта, че предстои да бъдат приложени още мерки за ускоряване на изпълнението на проектите, да минимизираме очакваните загуби в края на годината по правилото N+2.