Конкурс за отговорен бизнес

Стартира престижният бизнес конкурс за корпоративна социална отговорност у нас - "Награди за отговорен бизнес 2014"

04.11.2014 | 15:35 Редактор: Ирина Георгиева
Конкурс за отговорен бизнес

Стартира най-престижният бизнес конкурс за корпоративна социална отговорност у нас - "Награди за отговорен бизнес 2014". От 4 ноември до края на януари собствениците на малки, средни и големи фирми, които са ангажирани със социална политика, опазване на околната среда, образование и инвестиции в обществото ще могат да кандидатстват в конкурса.

Създадени още през 2003-та година, наградите за отговорен бизнес имат една голяма цел - да популяризират социално отговорното поведение на българските фирми. Тоест, насърчават се компании, които развиват успешно проекти в областта на корпоративната социална отговорност и същевременно се стремят да насърчат останалите бизнес представители у нас да развиват активна социална политика. 

"Всички искаме да живеем в страна, в която белите вълци преобладават. Това са компаниите, които имат корпоративно-отговорен начин на съществуване.“ - заяви Мария Шишкова, член на УС на БФБЛ.

"Отговорен бизнес е бизнесът, който не се грижи само да прави печалби, което му е същността, а наистина да оставя следа." - коментира Ираван Хира - председател на БФБЛ.

"Само за изминалия период, малко повече от 10 години – компаниите, които кандидатстват са нараснали с над 300 процента. Това показва, че вече в България отговорният бизнес не е присъщ само на големите мултифункционални компании, а става нещо като ДНК на всяка една организация.“ - допълни Хира.

Награди ще се раздават в 6 категории – за инвеститор в обществото, инвеститор в околната среда, в човешкия капитал и условия на труд, както и в знанието. И още – присъжда се награда за маркетинг - за подкрепата на дадена социална кауза, както и награда за най-добра социална политика на малко или средно предприятие.

"Искаме да ангажираме повече малките и средни компании да се включат в конкурса. Защото това създава положителното послание." -  подчерта Мария Шишкова - член на УС на БФБЛ.

Още от 4 ноември всеки представител на бизнеса, който се чувства социално ангажиран, може да подаде заявление за участие в конкурса и да изпрати свой проект в сайта на Българския форум на бизнес лидерите. Компаниите ще бъдат оценявани от 12-членно жури, начело с кмета на София Йорданка Фандъкова.