Важат ли за Франция правилата на Европа

Коментар на Ханс Никълс от Bloomberg

14.10.2014 | 10:54
Важат ли за Франция правилата на Европа

Министрите на финансите на страните от еврозоната правят последни усилия да избегнат сблъсък с Франция, която официално трябва да представи бюджета си в средата на седмицата за оценка от ЕС.

Френското правителство състави бюджета за 2015 без икономии и заяви, че няма да спази задължителния праг за дефицит в ЕС от 3% за втори път от 2012 насам - при това с голяма разлика.

Ако Франция не промени параметрите преди да предаде официално бюджета си в сряда, 15 октомври, правителството може да се окаже изправено пред европейските чиновници и този сблъсък може да застраши единството на блока на еврото - коментира Ню Йорк Таймз.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле, който държи на дисциплината бе сред първите, които предложиха на 14 октомври като приоритет да се избягва продължителна конфронтация с Париж.

Сред първия ден от срещата на министрите на финансите, Мишел Сапен каза, че очаква много срещи с европейските власти по френския бюджет в близките седмици.

Сапен каза и че френските депутати биха могли да променят бюджета в близките месеци.

Ако ЕК не хареса френския бюджет, ще даде на страната две седмици, за да представи нов.

Срещата в Бюксембург се провежда веднага след като през уикенда МВФ изрази тревога на есенната си сесия във Вашингтон от забавянето на глобалната икономика и по-специално Европа и еврозоната.

Коментар от Берлин на Ханс Никълс от Bloomberg за Анна Едуардс в студиото на Bloomberg в Лондон:


Ключовият въпрос е дали Германия ще настоява за спазване на регулациите, както направи за Португалия и Гърция?

Ако разменим имената на Гърция и Португалия в статиите, които в момента се пишат за Франция, виждаме двоен стандарт.

Извън Германия - поне снощи в Люксембург, където се срещат финансовите министри на ЕС, имаме много силни коментари.

Финансовите министри на Австрия, на Холандия, говорят с цялото си уважение към Франция, за пропастта, която трябва да бъде преодоляна.

Знаем какво е това - 4,4% дефицит от БВП, заложен във френския бюджет, който трябва да се намали до 3%, но Франция няма да го направи до 2017.

Френският министър на финансите Сапен в интервю заяви, че суверенитетът на Франция е проблем на Франция и нейния парламент и че те няма да бъдат водени от Брюксел.

 

Какво са готови да направят германците и холандците спрямо Франция?

Много се говори в Германия за използване на Европейската инвестиционна банка - това е банката, която финансира дългосрочни инфраструктурни проекти. Говори се за едни 300 млрд евро.

Чуйте какво каза на 13 октомври вечерта министърът на финансите на Люксембург Пиер Грамена:

"Според мен има широк консенсус, че имаме нужда от повече инвестиции в ЕС. Тези страни, които имат добра фискална ситуация трябва да направят повече в публичните инвестиции. Освен в насърчаването на частното инвестиране. Новият план на Комисията, който се очаква да бъде приложен скоро - от 300 млрд евро, ще бъде много добър стимул за растеж."

 

Ето проблема с ЕИБ: първо - тези проекти няма да започнат преди края на годината, те са и трудни за финансиране. И още повече - темата напълно засенчва това, което Франция ще направи, за да изпълни европейските правила.

Французите трябва да представят бюджета си в края на седмицата. Това е първият тест за Жан-Клод Юнкер - дали ще направи изключение за Франция и колко дълго ще бъде в сила то.