Еврогрупата с остри критики към френския бюджет за 2015 г.

Париж вече обяви, че няма да успее да спази европейките изисквания, свързани с публичните финанси и дефицита

14.10.2014 | 08:17 Редактор: Ирина Георгиева
Еврогрупата с остри критики към френския бюджет за 2015 г.

Франция стана обект на силен натиск от Еврогрупата да намали харчовете си в бюджета за следващата година. Париж вече обяви, че няма да успее да спази европейките изисквания, свързани с публичните финанси и дефицита.

По време на заседанието на Еврогрупата в Люксембург, нейният председател Йерун Дейселблум обяви, че не е оптимист за това, че Франция ще постигне целите си за дефицита, заложени в Бюджет 2015 г. Преди 2 седмици френското правителство обяви прогноза, че размерът му в края на следващата година ще бъде 4,3% от БВП. След заседанието на финансовите министри на страните от Еврозоната, този на Франция – Мишел  Сапен категорично обяви, че Париж е готов на някои промени и отстъпки в бюджета, но не и цялостно прекрояване, тъй като това би било технически и политически много трудно изпълнимо.

"Още веднъж – цифрите, които чуваме от Париж не са много обнадеждаващи! Аз съм казвал това и преди. Финалната присъда, финалното решение трябва да дойде от ЕК, преди ние подробно да го обсъдим в рамките на Еврогрупата. Но без съмнение са на лице притеснения."-  коментира Дейселблум.

"Ще видим как ще протекат следващите дискусии. Ще видим как Комисията ще реагира и как разчита нашите данни. Понякога е трудно да бъдат разбрани, затова ние много подробно ще им ги обясним." - допълни Сапен.

Освен контрол върху бюджетите на страните от Еврозоната, Брюксел търси и начини за повишаване на инвестициите. По данни на ЕЦБ те са паднали с 28% от 2008 г насам. Темата ще бъде сред водещите по време на срещата на върха на ЕС на 23 и 24 октомври.