Медведев: Европа ще плати за санкциите срещу Русия

Цената ще е европейският дял на руския пазар, коментира руският премиер

20.09.2014 | 17:35 Редактор: Мариета Иванова
Медведев: Европа ще плати за санкциите срещу Русия

Европа ще трябва да плати за санкциите, наложени на Русия, със своя дял от руския пазар. Това заяви в Сочи премиерът на Руската федерация Дмитрий Медведев пред телевизия "Росия 1", цитиран от ИТАР-ТАСС.

Медведев подчерта, че санкциите няма да продължат до безкрай, но „нишите от икономика ни, които вече ще бъдат заети - или от наши производители, както много се надяваме, или от други чужди производители - там нашите европейски партньори няма да могат да се върнат", предупреди той.  По думите му „това е цената, която Европа ще трябва да плати".

Обмислящите инвестиции в Русия предприемачи от Азия и Латинска Америка нямало да бъдат изтласкани от европейските си конкуренти, ако отношенията между ЕС и Москва се нормализират, коментира още Медведев.

"Нали сме хора почтени", коментира той. - "Ако се разберем за нещо, ще спазваме наличните договори, включително с латиноамериканските си партньори, както и с азиатските.  А, онези, които ще искат пак да се върнат, ще могат да се върнат само в оня дял, който остане- нищо повече.”

Русия не планира в момента да намали броя на държавните ведомства, нито предвижда други промени в структурата на правителството. В случай на нужда обаче може да бъдат създадени нови министерства за отделни региони - например по въпросите на Сибир и на Урал, каквито бяха формирани за Крим, Далечния изток и Северен Кавказ, съобщи още в интервюто си Дмитрий Медведев.

Броят на федералните служители в отделните региони на Русия ще намалява, а пълномощията им ще се прехвърлят на по-долното равнище - на ниво субекти на федерацията, сподели министър-председателят една от тенденциите в развитието на властовите структури. Експериментално голяма част от федералните пълномощия вече е прехвърлена на местно равнище в двата нови субекта на Русия - Крим и Севастопол, припомни той.

Медведев е в Сочи за Международния инвестиционен форум.