Каквъв ще е руският отговор на санкциите

Коментар на Райън Чилкот за телевизия Bloomberg

15.09.2014 | 14:22 Редактор: Георги Стоянов
Каквъв ще е руският отговор на санкциите

Райън Чилкот: Трябва да следим, как Русия ще отвърне на удара. В петък на Русия бяха наложени нови санкции и те обещаха ответни мерки. Все още обаче такива не са предприети.

Трябва да следим авио компаниите, компании като FinAir, но разбира се, не само нея.

Автомобилопроизводителите също. Тази сутрин следим и някои банки и особено австрийските банки, които имат най-голяма спрямо размерите си експозиция към Русия.

През последните 3 години Русия беше основен източник на печалба за Raiffeisenbank.

През почивните дни австрийският финансов министър заяви, че според него рискът произтичащ от тази експозиция е управляем и че те го следят.

Извън Австрия UniCredit също е със сериозна експозиция не само към Русия, но и към Украйна.

Когато говорим за тези банки, не става въпрос само за ответен удар срещу тях, въпреки че такъв е възможен, а и за икономическата среда, в която оперират.

В края на миналата седмица Fitch обяви, че руската икономика технически е в рецесия. Също така през почивните дни управителят на централната банка в Украйна заяви, че икономиката на страната може да се свие с 10%.

Знаем, че руският външен министър Сергей Лавров днес ще се срещне с държавния секретар на САЩ Джон Кери в Париж. Какво да очакваме от тази среща?

Райън Чилкот: Те ще разговарят за Украйна, ще разговарят за примирието. В отношенията между двете страни точно сега има два спорни въпроса.

Първият е новият руски конвой, който навлезе в Украйна. Този път 220 камиона, които не са проверени от Организацията за сигурност и сътрудничество, Червения кръст или украинците.

Руснаците казват, че в камионите има само храна. Украинците отново изразяват съмнения в това.

В същото време имаме американски военни учения в Украйна. Ученията се провеждат съвместно с украинската армия. Те са планирани преди началото на този конфликт.

Руснаците обаче заявиха нееднократно, че за тях присъствието на американски военни в Украйна е неприемливо.