Мерки срещу загубите на земеделците заради руското ембарго

Нелегалният внос на зеленчуци, плодове и месни продукти в страната се е увеличил

29.08.2014 | 16:27 Редактор: Ирина Георгиева
Мерки срещу загубите на земеделците заради руското ембарго

Нелегалният внос на зеленчуци, плодове и месни продукти в страната се е увеличил, заради наложената забрана от Русия за внос на хранителни продукти от ЕС, установи Министерството на земеделието. От 5 до 10 млн. лева са преките щети до момента от руското ембарго за страната ни, като косвените тепърва ще се изчисляват. След седмица ще стане ясно дали ще има частични компенсации за производителите.

За трета поредна година българските производители страдат заради нелегален внос на селско-стопанска и животинска продукция. Тази година обаче се оказа опустошителна за родните производители - лошото време драстично намали добива на продукцията, а руското ембарго наводни пазара със стоки от Гърция и Полша.

"Косвените щети от руското ембарго ги наблюдаваме на нашата страна, засилено напрежение за внос на плодове и зеленчуци по граничните райони, които идват на нашия пазар, увеличава количествата, продукцията и по този начин се увеличи и конкуренцията на пазара." - заяви Грудев.

"Но краткосрочните мерки, които ние ще предприемем са свързани с засилване на контрола върху нелегалния внос на стоки от земеделски произход, най-вече стоки като плодове и зеленчуци." - допълни земеделският министър.

Зачестила е и практиката за доставки на зеленчуци и плодове от т.нар. фирми-еднодневки, които се закриват веднага след, като преминат българската граница. Така не се плаща ДДС върху доставената стока, което намалява приходната част на бюджета.

"Неплащането на данък създава доста неблагоприятна среда за производителите на българската земеделска и селскостопанска продукция. Безспорно е, че този натиск се наложи и от ембаргото, което наложи Русия за износ на земеделски стоки от ЕС." - коментира Румен Порожанов.

От началото на годината до сега в страната вносът на земеделска продукция е 615 тона хранителни продукти, като само 1/3 от тях са били с изрядни документи на транспортните фирми. Заради отвореният пазар, България няма как да наложи ограничителни мерки на страните от ЕС при внос.  

Каква сума ще получат като компенсации българските производители заради руското ембарго ще стане ясно на срещата на земеделските министри в Брюксел в началото на септември. Дотогава ще се засили контролът по граничните пунктове  и проверките на транспортните фирми, пазари и тържища.