ЕК отдели 125 млн. евро в подкрепа на пострадалите от руското ембарго производители

Основната цел е да бъде намален натискът върху европейските производители, коментира говорителят на ЕК по въпросите на земеделието Роджър Уайт

18.08.2014 | 14:25 Редактор: Мариета Иванова
ЕК отдели 125 млн. евро в подкрепа на пострадалите от руското ембарго производители

Европейската комисия обяви въвеждането на спешни мерки за поддръжка на местните производители на нетрайни плодове и зеленчуци във връзка със забраната за внос на голям брой хранителни продукти в Русия, съобщава руското издание Ведомости, позовавайки се на информация от ЕК. Говорителят на ЕК по въпросите на земеделието  Роджър Уайт уточни, че ЕК е отделила 125 милиона евро за подкрепа на пострадалите руското ембарго производители.

По думите му, цитирани от Интерфакс, „тези мерки ще действат до края на ноември“.

„Средствата ще компенсират изтеглянето на плодове и зеленчуци от европейския пазар, за да не бъде допуснат срив на цените“, коментира Уайт.

В допълнение на изкупуването на продукция за безплатно разпределение в детски и благотворителни учреждения Европейската комисия разглежда възможността за организация на продажби на селскостопанска продукция за промишлени цели за производство на алкохол и друга продукция.

 От компенсациите ще могат да се възползват производителите на домати, моркови, бяло и цветно зеле, сладки чушки, краставици, гъби, ябълки, круши, десертно грозде и киви.

„Основната цел на тези мерки е да бъде намален натискът върху европейския пазар от загубата на експортните пазари“, коментира още Уайт.

Той посочи още, че половината от средствата на помощта ще бъдат насочени към организации на производители на плодове и зеленчуци, които да ги разпределят на своите членове. От помощта обаче ще могат да се възползват и не само производители, членуващи в подобни организации, поясни още говорителят на ЕК.

Досега подобни помощи са били разпределяни почти изцяло чрез организациите на производителите. Сега обаче всички активни производители ще имат право на достъп до помощта, уточни Уайт.

На 15 септември ще има среща на министрите на земеделието от общността, на която ще бъде обсъдена ситуацията на пазара във връзка с наложените санкции.