Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проектът АЕЦ Белене е обречен, смята експерт

Пред Bulgaria ON AIR Васко Начев бе категоричен, че планът за атомната електроцентрала няма да бъде финализиран

16.08.2017 | 20:18 Редактор: Василена Василева
Проектът АЕЦ Белене е обречен, смята експерт

Проектът АЕЦ "Белене" е обречен и неговото финализиране е невъзможно. От Министерството на енергетиката са напълно наясно с това, но държат темата начело на информационния поток, за да симулират активност в сектора, заяви в студиото на "Денят ON AIR" енергийният експерт Васко Начев.

"Напълно излишни бяха и разходите от 2,5 млн. лева, отпуснати на Българската академия на науките (БАН), за да изготви анализ за необходимостта от строеж на атомната електроцентрала с финансов модел към него, който трябва да бъде готов до края на месец септември. Ясно е, че становището ще гласи, че страната ни има нужда от тази електроенергия. Въпросът обаче е каква сума ще трябва да отдели българският данъкоплатец, за да получи подобен комфорт", допълни още Начев.

Пред Bulgaria ON AIR енергийният експерт бе категоричен, че динамиката на ежедневието и начинът, по който се развиват в днешни дни икономиката и енергетиката в България не позволяват да се предприемат дългосрочни планове, подобни на този с изграждането на язовир "Цанков камък", тъй като каквато и стратегия да бъде изготвена, само след 5 години тя вече ще бъде смешна и несъстоятелна.