Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Евродепутат: Смяната на Бокова с Георгиева не беше грешка

Искането за оставка е неприемливо и безотговорно, посочи Мария Габриел от ГЕРБ пред Bulgaria ON AIR

06.10.2016 | 19:41 Редактор: Тодор Петров
Евродепутат: Смяната на Бокова с Георгиева не беше грешка

Не направихме грешка с решението да сменим кандидата си за ген. секретар на ООН. Беше много трудно и тежко решение, но България трябваше да го направи, след като стана ясно, че шансовете на Ирина Бокова бяха намалели. Подкрепям решението на правителството. 

Това каза в предаването "Денят ON AIR" евродепутатът от ГЕРБ Мария Габриел, която не се съгласи с оценките за слабо представяне на Кристалина Георгиева. 

Гостът на Bulgaria ON AIR определи искането за оставка на правителството като безотговорно поведение "на фона на това, което се случва около нас". 

"Искането за оставка е неприемливо. България излъчи силни кандидатури. Не става дума за разочарование - вадиш си поуките и продължаваш напред. За нашите граждани е най-важна сигурността и стабилността в страната", коментира още Мария Габриел в студиото на Владимир Сиркаров.

Зам.-шефът на групата на ЕНП в ЕП е на мнение, че откриването на агенцията за гранична охрана е признание, че България пази външата граница на ЕС. 

"Това е много положителна стъпка напред. България може да бъде пример за това, как границата се опазва с усилия и добро сътрудничество. Европа не ни е виновна, тя може да бъде нашата сила. Контролът на границите ни е приоритет - хуманни сме,  но имаме нужда да знаем кой идва на нашата територия", коментира евродепутатът в контекста на преведените от ЕС 60 млн. евро от общо 160 млн., които получаваме за опазване на границите.

Според Мария Габриел Цецка Цачева е най-силният кандидат на ГЕРБ и подчерта, че за партията е важно да остане последователна, както и да работи в интерес на гражданите. 

"Излъчихме нашия кандидат след голям анализ и дебат. Имаме уверен и принципен човек, който не се срамува от това какъв е", каза гостът на телевизията.