АБВ, БСП и ДПС поискаха оставката на правителството

Причината - крайното класиране на България в надпреварата за ООН

06.10.2016 | 14:00 Редактор: Мария Аладжова
АБВ, БСП и ДПС поискаха оставката на правителството

Изключително остри и съкрушителни критики от страна на опозицията към правителството във връзка с крайното класиране за Генерален секретар на ООН. БСП, АБВ и ДПС поискаха оставката на правителството и оттегляне на Кристалина Георгиева от поста, който тя заема в Европейската комисия.

Геогри Първанов стигна и по-далеч като поиска извинение за случилото се от канцлера на Германия Ангела Меркел.

Цветан Цветанов определи ситуацията като "двама се карат, третият печели". Той също така посочи, че вината за провала в надпреварата за ООН е колективна.

Корнелия Нинова заяви, че премиерът Бойко Борисов и българското правителство са продали националния интерес, с което са обслужили чуждия. "За това нещо се носи политическа отговорност и искаме оставките на Бойко Борисов и на българското правителство", категорична бе тя.

"Аз твърдя, че ако не беше факторът Кристалина Георгиева, появил се в последния момент, при ясни обстоятелства Ирина Бокова можеше да бъде и щеше да бъде избрана за Генерален секретар", отбеляза лидерът на АБВ Георги Първанов. 

Красимир Каракачанов също поиска оттегляне на Кристалина Георгиева от поста Вицепрезидент на ЕК. Той поиска и изслушване на Бойко Борисов и външния министър Даниел Митов пред парламента. Не стана ясно обаче дали Каракачанов говори в качеството си на кандидат-президент или като на съпредседател на една от формациите, които подкрепят управляващото мнозинство.

Отново се заговаря все по-активно за вот на недоверие на правителството. От АБВ заявиха, че той трябва да бъде за цялостна политика - теза, която изказаха още вчера от ДПС. И от БСП декларираха, че са склонни да говорят именно за внасяне на вот на недоверие за цялостна политика на правителството.

[video]