Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Задължителни реформи във Франция, за да не последва Гърция

Европа ще е застрашена като общ икономически проект, предупреди в ефира на Bulgaria ON AIR политическият анализатор Георги Киряков

25.05.2016 | 20:09 Редактор: Тодор Петров
Задължителни реформи във Франция, за да не последва Гърция

Реформата във Франция е неизбежна! Ако няма определени реформи, ще се стигне до случая на Гърция. Изпадне ли Франция в това състояние, Европа ще бъде застрашена като общ икономически проект. Германия също ще пострада изключтелно много, ако Франция последва Гърция и не е ясно дали ще има ресурс да помогне. Предстои и референдум във Великобритания, който може да разклати допълнително ЕС.

По този начин описа икономическата обстановка в Европа политическият анализатор Георги Киряков в предаването Денят ON AIR.

Той подчерта, че ситуацията във Франция е изключително тежка и това налага реформа в трудовото законодателство. Според него евентуално изнасяне на производството в чужбина, ще означава още безработица и не се знае откъде ще се съберат приходите за бюджета.

"Във Франция президентът може да подмине парламентарната процедура и да издаде указ, с който да въведе дадена реформа. Това означава разнобой в Социалистическата партия, но тя се налага от икономически фактори. След срещата на лидерите на ЕС, няма леви и десни партии, а просто трябва да се въведат реформи, за да се спаси дадена икономика. В добри позиции е единствено германската икономика", коментира още специалистът в студиото на Владимир Сиркаров. 

Запитан дали Франция може да разреши този конфликт преди старта на Европейското първенство по футбол, на което е домакин, Георги Киряков отговори:

"Съмнявам се, че Франция ще преодолее кризата до 10 юни. Стачките там са периодични, защото законът се опитва да се прокарва от края на миналата година." 

Професор Анна Кръстева от НБУ определи конфликта между социалистическата партия и синдикатите, като най-големия от 30 години насам. 

"Свидетели сме на страхотен сблъсък. Железопътният транспорт блокира страната със своите стачки. Вече има заплаха да се премине към безсрочна стачка на железниците. Има блокирани рафинерии, има заплаха от блокада и на атомните централи. Осъществява се безпрецендентен натиск върху правителството", коментира пряко от Берлин в ефира на Bulgaria ON AIR професор Кръстева.

Вижте целия разговор във видеото!