Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Т. Дончева: Компромисът на Борисов няма да реши проблема с обезщетенията на полицаите

Проблемите в МВР са известни още от 2005г.

04.11.2015 | 20:37 Редактор: Ирина Георгиева
Т. Дончева: Компромисът на Борисов няма да реши проблема с обезщетенията на полицаите

Проблемите в МВР са известни още от 2005г., припомни лидерът на Движение 21 и бивш член на БСП Татяна Дончева в Денят ON AIR с Веселин Дремджиев.

"През мандата 2005г. - 2009г. стана ясно, че ресурсът, който се дава за МВР е прекомерен за възможностите на държавата." - поясни Дончева.

Лидерът смята, че срещу тези средства не се получава качествена услуги. Според нея служителите на МВР не са достатъчно квалифицирани и организирано компетентно ръководени. При всички случаи, за да бъдат по-добре подбрани и мотивирани на служителите на реда ще трябва да им се качат заплатите, подчерта Дончева.

Проблемите в МВР са от 2005г.

"Още през мандата 2005г. - 2009г. стана ясно, че няма как да се качат хем заплатите и хем да се намали общият разход на системата - тогава започнахме да обмисляме как да става паралелно съкращаването на персонала с една трета, за да може в наличния ресурс да се увеличат заплатите. Тогава също стоеше въпросът с 20 заплати, които също ставаха непосилни." - припомни Дончева.

Според Дончева класовете трябва да се премахнат, защото въпросът е да се получи "възнаграждение за работата, която се извършва, а не за прослужено време и старост."

"Както това се премахна в държавната администрация и тук заплатите трябва да се получават заради класове. Може да са по-големи от сегашните." - посочи Дончева.

Обезщетенията и заплатите на полицаите 

Проблемът с обезщетенията не може да бъде решен с компромиса, който предлага премиерът Бойко Борисов, смята Дончева. Според нея проблемът му е как през следващите години ще се плащат обезщетения. Тя прогнозира, че ако въпросът не бъде разрешен в момента финансовият министър Владислав Горанов "ще потъне при съставянето на следващия Бюджет". 

"Главният комисар Георги Костов и министър Румяна Бъчварова не могат да правят реформа - това е ясно. Тя е приятелка на премиера. Той си е поставил вътрешен министър, за да ръководи министерството заедно с държавата." - смята Дончева.

Академия на МВР

Академията на МВР не може да съществува, категорична е Дончева. Според нея АМВР не произвежда качествени полицаи и офицери за Полицията или за Специалните служби.

"Трябва да минем на система, при която Академията се закрива. Обучението да стане 1-2 години като за офицери за МВР и Специалните служби кандидатстват хора, които са завършили цивилно висше образование и преценяват колко време им трябва за допълнителна квалификация." - предлага Дончева.

Местни избори 25 октомври 2015г.

Резултатите на Движение на 21 на местните избори са прилични, посочи Дончева.

"Не сме хора, които се изхвърлят, за да кажем, че сме постигнали успех. Постигнали сме териториално разширение на обхвата на партията, както и позициониране. Стъпили сме в София. Направили сме сметка къде ще ни трябват нови хора." - отбеляза Дончева.

Ще работим за новия етап на партията, съобщи лидерът на Движение 21.

Чуйте целия коментар в следващото видео: