Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Част от бежанците работят у нас

Образованите бежанци са намерили работа в колцентровете, строителството и аутсорсинга, казва Деница Сачева

07.09.2015 | 20:55 Редактор: Петко Трухчев
Част от бежанците работят у нас

У нас проблемът с адресните регистрации на бежанците не е решен. Месеци след като са регистрирани в център се чака за документ, удостоверяващ пребиваването им. Така тези, които са си намерили работа, не могат да бъдат наети официално. За това алармира председателят на фондация „Интелдей“ Деница Сачева в предаването „Денят он ер“ с водещ Веселин Дремджиев на 7 септември 2015.

Сачева обясни, че в България има както образовани бежанци, така и от най-бедните прослойки. Именно от грамотните може да се възползва бизнесът.

Още по темата

Има много от тях, които работят – в IT фирми, колцентрове, строителство, аутсорсинг, понеже те владеят по няколко западни езика.  

Компаниите, в които работят, са предимно чуждестранни. Родният бизнес не рискува с наемането на бежанци. Темата с наплива им към Европа се преекспонира у нас, посочи Сачева.

Още по темата

Тук се работи със страховете на хората. Работим със зависимости и търсим слаби места, не работим с потенциала.

Институциите, ангажирани с бежанците в България, са неефективни, посочи Сачева. Повечето регистрирани у нас са напуснали България са се отправили на Запад заради по-добрите социални условия. От 15 хиляди, влезли от началото на годината, реално в центровете ни има около 2500 бежанци, даде за пример Сачева.

От това печелят само трафикантите.

Европейският съюз показа провал на външната си политика с ненавременната реакция да приема бежанци от Близкия изток и Африка, каза още Сачева.

Тя смята, че ще трябват нови механизми, разработени от Брюксел за бежанската криза. Основният проблем са страните на произход и ако не се работи за подобряване на ситуацията там, имигрантите няма да спрат да търсят убежище в Европа, коментира Сачева.

Четете още: Германия отпуска средства за регионите за справяне с бежанската криза.

 

 

 


1
0 rate up comment rate down comment 2
kazanlak6@gmail.com
преди 8 години