Историята на двама судански бежанци във Франция

Бежанците искат по-добри условия и възможности да учат

07.09.2015 | 15:55 Редактор: Велко Каменов
Историята на двама судански бежанци във Франция

Двама судански бежанци, пристигнали във Франция, разказаха накратко историите си пред Bloomberg. Ето какво разказа те за живота и целите си.

Казвам се Омер Ахмед и съм суданец. Пристигнах във Франция преди 3 или 4 месеца. Бях студент в Хартумския университет в Судан. Учех антропология. Искам да остана във Франция. Слаб съм, за да пътувам още и да стигна до Кале и да се изложа на опасностите там. Искам да завърша обучението си. Мечтата ми е да стана преподавател в университет. Искам да се впиша във френското общество, но на първо място искам да бъда човешко същество.

Казвам се Абдала и съм на 18 години. Напуснах Судан през септември 2014 г. и съм тук от едва 2 седмици. Както виждате това е леглото ми, казва Абдала, показвайки няколко завивки на пода в училищна стая, където живее. Мисля, че е неприятно и опасно. Стаята е пълна с боклук и има много насекоми. Няма електричество. Намираме се в много лошо положение, наистина имаме нужда от помощ, както виждате. Объркан съм и не знам какво да правя. Може би трябва да отида до Кале и да се опитам да стигна до Англия, може би трябва да отида в Германия. Не знам… Предпочитам да остана във Франция, защото искам да уча медицина. Искам да стана лекар. Във Франция медицината е по-добра отколкото в другите държави. Всичко, което искам, е да уча. Не искам да стоя просто така и да не правя нищо.