Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Руслан Стефанов: 2006 беше най-добрият момент за Еврозоната

Смущаващо е кандидатът за управител на БНБ да бъде „развеждан“ в парламента, коментира икономистът

28.05.2015 | 21:16 Редактор: Петко Трухчев
Руслан Стефанов: 2006 беше най-добрият момент за Еврозоната

Българското банково законодателство не отговаря на европейските директиви за банките, коментира икономистът Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията в предаването „Денят он ер“ с водещ Веселин Дремджиев. Това най-ясно си е проличало от забавеното изплащане на гарантираните депозити на вложителите от КТБ от обезпечителния фонд, поясни Стефанов. Коментарът на икономиста е във връзка с днешното предупреждение от Еврокомисията към България и още 10 страни-членки,на които Брюксел постави срок от 2 месеца да приведат европейското законодателство преди да стартира наказателна процедура.

Още по темата

По повод на преговорите в парламента между политическите сили за одобрението на кандидатурата на ГЕРБ за управител на БНБ в лицето на Димитър Радев, икономистът коментира следното:

Самият факт, както го наричате „развеждане“, е достатъчно неприятен за централен банкер. Трябва да се гарантира политическата му независимост, тази от банковото лоби.

2006г. е била най-подходящата България да се присъедини към Еврозоната, коментира Стефанов. В момента страната ни поема само негативи от несигурността в Еврозоната, нестабилния курс долар-евро и очертаващия се фалит на Гърция.

Още по темата

Във връзка с обвиненията от Лабораторията за изследване на рисковете към Нов български университет към Лукойл за злоупотреби на пазара на горивата у нас икономистът заяви, че все още не е ясно има ли в крайна сметка компанията поставени измервателни уреди, свързани с данъчните. Стефанов се обърна и към директора на Лабораторията – бившият премиер Иван Костов с думите, че би могъл да провери какво става в Лукойл когато е оглавявал комисията за контрол над ДАНС в 41-то Народно събрание.

Още по темата

Иначе в икономиката у нас дългосрочните показатели за конкурентоспособност не се променят съществено въпреки, че България се е изкачила с едно място – до 55-о, в световната класация за конкурентоспособност. Положителното е, че все повече бизнесът участва в науката и иновациите, подчерта експертът.

 


коментирай >
Още от Денят ON AIR
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма