Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Мартин Владимиров: От Лукойл се защитават добре след доклада за завишените цени на петрола

Те посочват информация, която лесно може да бъде проверена

27.05.2015 | 21:02 Редактор: Ирина Георгиева
Мартин Владимиров: От Лукойл се защитават добре след доклада за завишените цени на петрола

Цените на петрола, който внасяме, са пазарни и не са завишени, заявиха в писмо до медиите от "Лукойл България“" Тяхното изявление е във връзка с публикувания на 26 май анализ на Лабораторията за управление на рискове към НБУ, свързан с облагането на вноса на течни горива. Компанията има намерение да защитава бизнес репутацията си с всички допустими законови средства, включително пред българския съд, а при необходимост – извън страната, се казва още в съобщението до медиите.

"От "Лукойл" обвиняват анализа на лабораторията, че сравняват цената на бренда. Всъщност там се прави съпоставка с цената на "Урала" на борсата и на тези, според изчисленията, които са декларирани в Митниците. Всъщност "Лукойл" се защитава добре, защото посочва цени, директно договаряни на доставяни количества петрол, чрез определени танкери, тоест информация, която лесно може да бъде проверена, която е публична, тъй като "Лукойл" е публично предприятие." - коментира Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията в предаването Денят Он Ер.

Според Владимиров проблемът може да идва от това какво става после - дали когато пристигне суровият петрол в България се изчисляват правилно количествата, защото и декларираното количество и декларираната стойност зависи на практика в този момент от доклад на "Лукойл", който се дава на митниците и на НАП, а не от проверка директно от органите. 

"Проблемът е, че Митниците отбелязаха, че приходите от ДДС са спаднали драстично след лятото на 2014г., което може да е свързано с премахването на измервателните уреди. Нужно е проверка на място и въпросът е защо толкова години не са направили енергиен одит на "Лукойл"." - коментира Владимиров.

"Не смятам, че изнасянето на капитала е към Русия, а към трето лице или фирма, което е посредник. "Лукойл" е регистриран в Холандия. Това, което трябва да се проверява е какво количество петрол пристига на пристанищен терминал Росенец и колко излиза оттам и започва да се търгува на пазара на едро и по бензионостанциите." - допълни Владимиров.