Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Тихомир Безлов: Цената на суровия петрол сорт Урал би трябвало да е по-ниска

Междувременно Лукойл направи и най-голямата инвестиция у нас, припомни експертът и призова компанията да се включи в дебата

26.05.2015 | 21:12 Редактор: Ирина Георгиева
Тихомир Безлов: Цената на суровия петрол сорт Урал би трябвало да е по-ниска

В момента България купува суров петрол сорт "Урал" по средиземноморските борсови цени, но тя би трябва да е по-ниска. Това коментира експертът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов по повод анализ на Лабораторията за управление на рисковете на бившия премиер Иван Костов в предаването Денят Он Ер с водещ Веселин Дремджиев. По официални данни Лукойл държи около 60% от българския пазар и внася в страната само руски петрол сорт "Урал".

"България купува на цени по средиземноморски борсови тежкия петрол - "Урал" и по това отношение не съм съгласен с финансовия министър. Всеки ден можете да видите каква е котировката, да сравните и да видите на вноса, който е декларирал Лукойл за съответния период и да сравните цените. Мисля, че господин Костов и лабораторията му, вероятно не са разбрали съвсем точно какво им обясняват експертите и според мен става дума за следното: ние действително  купуваме по средиземноморски цени, но в тези борсови цени са включени и както застраховката при преминаването на танкерите през Босфора. Така че цената, която България би трябвало да получава, понеже петролът идва без да преминава Босфора и Дарданелите - би трябвало цената да е по-ниска от средиземноморската." - обясни Безлов.

Експертът допълни, че трябва да се има предвид и вътрешнофирмената политика на Лукойл и не може да се каже на компанията на каква цена да продава петрола. Безлов припомни и случаят с нашата северна съседка Румъния, която започна процедура срещу Лукойл. Компанията бе обвинена, че около 250 млн. е укрила от румънския бюджет.

"Дебатът е интересен нека сметнем и да видим. Нека и Лукойл да отговори." - коментира Безлов.

Междувременно Лукойл направи и най-голямата инвестиция в България от близо милиард и половина долара и тази инвестиция направи уникално съоръжение в Бургас, допълни експертът.

"Сега е интересно какви ще са ползите от него за България. Какво ще внася и какви печалби ще има и данъците върху тях." - допълни Безлов.

Чуйте: