Депутати внесоха правила за избор на управител на БНБ

Патриотичният фронт иска равнопоставеност между всички кандидати

28.05.2015 | 15:37 Редактор: Мариета Иванова
Депутати внесоха правила за избор на управител на БНБ

На фона на совалките в парламента на единствения засега кандидат за управител на БНБ Димитър Радев, депутати от ПФ, БДЦ, "Атака", БСП и АБВ внесоха в деловодството на Народното събрание процедурни правила за избор на гуверньор.

Според Емил Димитров – Ревизоро от ПФ сега поради липсата на правила, ако някой познава Менда Стоянова от ГЕРБ, която оглавява парламентарната комисия по бюджет, може да поиска тя да го развежда из Народното събрание за срещи.
 "Това не е процедурата, не трябва да са спуснати партийни кандидатури, а да има равнопоставеност между всички кандидати, които искат да подадат документи", настоя той.

Депутатът смята, че след като има процедури за избор на главен прокурор, главен съдебен инспектор, шеф на Сметната палата, трябва да има и за "човека, който ще управлява банковата система".

Предложението на депутатите е да има срок за подаване на документи и изслушване на кандидатите, на което те да представят концепциите и екипите си.

"Ако така продължи процедурата, може би няма да застанем зад когото и да било", закани се Димитров, като в същото време подчерта, че ПФ няма амбициите да предлага кандидат за шеф на БНБ.

Според него гуверньорът трябва да бъде избран по същите правила като главен съдебен инспектор и шеф на Сметната палата.

"Това е нормална процедура и не виждам защо сега трябва да бъде пренебрегната", каза той.

След като преди ден първият номиниран за поста управител на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев се срещна с представители на управляващите партии, днес дойде ред и на опозицията. След срещата Янаки Стоилов от БСП - Лява България обобщи темите на разговора, но уточни, че социалистите не са взели решение дали ще подкрепят кандидатурата на Радев.

ДПС харесва кандидата на ГЕРБ за управител на БНБ Димитър Радев. Депутатите на Лютви Местан обаче ще дадат отговор дали ще го подкрепят при гласуването или не след заседание на групата си. Това стана ясно след среща на Радев с представители на ДПС. Разговорите бяха част от совалките, които ГЕРБ провежда с партиите в парламента в търсене на подкрепа за Радев.

ДПС и кандидат-гуверньорът разговаряли за това как Радев вижда бъдещия си екип, за преструктурирането на "Банков надзор", за отношението му към европейските институции и за участието на България в еврозоната и валутния борд. "Информацията, която получихме, е достатъчна на едно следващо заседание на групата да вземем решение за подкрепа или не", каза след срещата Алиосман Имамов.

Според Петър Чобанов пък биографията на Радев е достатъчно стабилна и показва, че той има експертно познание. "ДПС не подхожда чисто политически към подобен избор, трябва да се види каква подкрепа би бил събрал кандидатът", каза още Чобанов.

Репортаж на Васил Детелинов.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Генчо
преди 8 години
Само един въпрос имам - ще има ли конкурентен и честен избор или да пращам поздравления вече на Радев Сигнализирай за неуместен коментар