Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Владимир Тодоров: Глобите за неправилно паркиране са несъбираеми

Фишовете за тях са виртуални, твърди председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи

13.04.2015 | 21:08 Редактор: Петко Трухчев
Владимир Тодоров: Глобите за неправилно паркиране са несъбираеми

Глобите, които налага Пътна полиция, не се събират. Това е основният проблем на Закона за движение по пътищата, приет на I-во четене от парламента преди Великден. Това е позицията на Асоциацията на пострадалите при катастрофи, представена от председателя й Владимир Тодоров в предаването „Денят он ер“ с водещ Милена Милотинова. Според промените в закона глобата за паркиране върху тротоар, в зелена площ или на детска площадка, е 200 лв.

Тези 200 лв. са виртуални – фишовете едва ли ще стигнат до шофьорите, изчаква се давността.

Основният проблем не е размерът на глобата, а ниската събираемост, подчерта Тодоров. В Гърция, например, свалят номерата на автомобилите на шофьорите-нарушители и им ги връщат когато си платят санкцията, посочи председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Още по темата

Промените на парче в Закона за движение по пътищата не са реформа, счита Тодоров.

Мине се не мине време и през два месеца депутатите сменят само Закона за пътищата.

Вместо въпросният закон Тодоров препоръча спешна поправка в Закона за административните нарушения. В него ще се уреди и проблемът с ниската събираемост на глобите.

По повод на големия брой загинали при катастрофи в страната Тодоров подчерта, че трагедиите обикновено се случват по време на празници когато трафикът е силно натоварен. Тенденцията от 2011 до 2013 броят на жертвите на пътя да намалява е била обърната през миналата 2014-та година. Тогава отново има ръст – от 10%.