Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Милен Керемедчиев: Новият заем от 8 млрд. евро е необходим

М.Керемедчиев за поуките от КТБ за БНБ и КФН, за еврозоната като стимул на растежа.

12.02.2015 | 21:49 Редактор: Весела Гиздева
Милен Керемедчиев: Новият заем от 8 млрд. евро е необходим

Изтеглянето на нов заем от 16 млрд. лева е необходимо, за да се запълни дупката в бюджета. Дефицитът трябва да бъде попълнен отнякъде и това трябва да бъде направено с емитирането на държавен дълг. Това коментира Милен Керемедчиев, вицепрезидент на Артън Кепитъл и бивш зам.министър на външните работи и на икономиката, в предаването „Денят он ер“ с водещ Веселин Дремджиев .

Според Керемедчиев няма нищо притеснително държавата да вземе нов заем, но „политическото говорене надделява и всява поредната психоза в хората“.

Цялото ръководство на БНБ трябва да си подаде оставката заради случая КТБ, категоричен е Керемедчиев.

„При положение, че обществото го иска, политическите сили са обединени за това, просто е дебелоочие да продължаваш да си навираш главата в пясъка.“

Липсва доверие в цялата финансова система в момента, подчерта Керемедчиев.

„КТБ беше началото -  конецът, който дръпна завесата и може би ще излязат и други неприятни новини. Вината на ръководството на БНБ и на КФН е, че липсата на сериозен контрол  е довело до злоупотреби, които рано или късно ще излязат наяве. Очаквам да има и още скандали във финансовата сфера.“

Политици, банкери и финансисти правят опити да върнат доверието на българския вложител във финансовата система, коментира още Керемедчиев.