Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Панелките няма да "умрат"-арх. Генчев

Санирането им е най-правилната стъпка

03.02.2015 | 21:12 Редактор: Петко Трухчев
Панелките няма да

Безвъзмездното саниране на панелните блокове ще подпомогне икономиката, убеден е арх. Христо Генчев. Националната програма за санирането им е правилна стъпка на управляващите, посочи архитекта в предаването "Денят он ер" с водещ Веселин Дремджиев. Подобряването на енергийната ефективност винаги започва първо от фасадата на жилищните сгради, след това се реконструира и вътрешната част, заяви експерта. Той определи твърденията, че панелките ще живеят още 50-60 години като неверни.

Индустриалното строителство е най-качественото. Българските панелки са такъв пример, така че не бива да се безпокоим за живота им. Освен това те са изработени с много архитектурен смисъл. Всъщност панелното строителство е пренесено от Франция.

В подкрепа на твърденията си арх. Генчев посочи, че модерното строителство в Лондон, например, се извършва по подобен начин. Доставят се готови конструкции, които се сглобяват на място като връзките им дори не са толкова здрави колкото на панелните блокове у нас.

Още по темата

Според архитекта по-големият проблем на градовете са устройствените планове, а не панелните комплекси от социалистическо време.

Големият проблем при програмата за саниране е, че хората не могат да се съгласят помежду си. Но така е по цял свят. Проблемът е социален.

"Винаги ще има недоволни", коментира още арх. Генчев.