Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Велев, АИКБ: Увеличението на пенсиите е предизборен популизъм, няма да изпълним бюджета

"Последните дни България е страната, която е с най-високата цена на електроенергията в целия ЕС", каза председателят на АИКБ

15.05.2024 | 20:53 Редактор: Искра Ангелова

Пенсиите се увеличават с 11% от 1 юли.

"Сметките изначало бяха грешки, те и за бюджета бяха грешки. Това вече се вижда, той няма да бъде изпълнен, вече имаме и сериозно закъснение, което няма как да се навакса. Но в случая числата са такива, че не правят чест на тези, които се опитват да ги размахват. Ние бяхме против увеличението с 1%, защото трябва да се спазва швейцарското правило. Второ - имаме огромен дефицит", каза председателят на АИКБ Васил Велев в студиото на "Денят ON AIR".

Той припомни, че като първи приоритет е поставена Еврозоната и ние трябва да отговорим на критериите, като инфлация и дефицит, който да не надвишава 3%.

"Нетният коефициент на заместване на дохода от труд с пенсии е изпреварил много сериозно средния за Европейския съюз. Там е 40%, при нас е 70% - бяхме поставили първи стълб да е 60%. При ниските пенсии става въпрос за увеличение за 5-6 лв. на месец, което не са решаващи суми, а в същото време за бюджета не са малка сума - 100 млн. лв. Всичко това ще увеличи прекомерния дефицит и ще ни отдалечи от Еврозоната, а за да не стане това отново, най-вероятно ще съкратим инвестициите", допълни Велев за Bulgaria ON AIR.

Според него увеличението на пенсиите е предизборен популизъм.

"Както върви тази година, няма да отговорим на дефицита. Имаме неизпълнение на приходите от порядъка на 2 млрд. към месец април. Приходите са 30,1% от годишните, при положение, че имаме извънредни, еднократни приходи, които се правят веднъж в годината. Това няма как да се навакса, ще имаме неизпълнение на бюджета. Ръстът на БВП също ще бъде много по-малък", категоричен е председателят на АИКБ.

По думите му няма как да увеличаваме разходите и да задържим искания дефицит.

Попитан дали е реалистично да говорим за влизане в Еврозоната от 1 юли 2025 година, Велев отговори: "Трябва да положим усилия, това е важно. Но в същото време взимаме решения, които раздуват инфлация и увеличават дефицита. Но така политическите партии купуват избирателите".

"Парите за университетите ще увеличат дефицита, тях ги няма, за да може да се вземат, без да се съкратят други разходи. Трябва някой да каже кои други разходи ще се съкратят, защото ако имаше преизпълнение на приходите, тогава това можеше от тях. А последните дни България е страната, която е с най-високата цена на електроенергията на пазара в целия ЕС. Много е важно да има буфер, който да позволи в критични ситуации цената да бъде удържана", добави той.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.