Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Велев, АИКБ: Мит е, че парите отиват за инвестиции, Еврозоната е в рецесия

"Има забавяне на европейската икономика", каза председателят на АИКБ

28.12.2023 | 20:37 Редактор: Искра Ангелова

За 2023 година вероятно ще отбележим ръст на БВП от порядъка на малко под 2%, като трендът е надолу. Ние започнахме първото тримесечие с един добър ръст на БВП от 2,4%, второто тримесечие - 2%, третото - 1,8, очакваме четвъртото да е още по-надолу. Лошото е, че този тренд ще продължи поне до края на първото полугодие, що се отнася до индустрията. Нашите основни търговски партньори са в Европейския съюз, Еврозоната изпадна в рецесия, Германия ту е на минус, ту е на нула. Излязоха интересни данни за електропотреблението в Германия. Това каза председателят на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му то е на нивото от 1993 г.

"Германия се е върнала 30 години назад като потребление на електрическа енергия. Една от причините е, че много бизнеси се изнасят от там. Ние имаме най-голям внос и износ от и към Германия, няма как това да не се отрази. Вторият или трети партньор ни е Италия, където положението е приблизително същото", допълни Велев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че има забавяне на европейската икономика.

"Всичко това ще продължи и през следващата година. Това води до намаляване на продажбите. Разбира се, услугите може да растат, ние може да взимаме заеми, да увеличаваме задлъжнялостта и да отчитаме ръст на БВП. Но това, което произвежда индустрията, ще намалее. Това се отнася и за европейската такава. Що се отнася до ръста на доходите - той значително изпреварва инфлацията. За трето тримесечие ние сме вторите по разход на труд в ЕС - 15,8%", коментира Васил Велев.

Председателят на АИКБ поясни, че инфлацията към месец ноември е 5,5%. Това е 2 пъти повече от инфлацията в Еврозоната - 2,4%.

"Това е сериозният проблем с амбициите ни за членство в Еврозоната. Това е първи приоритет, наравно с Шенген и членството в ОИСР. Ние, очевидно, няма да отговорим на изискванията по отношение на инфлацията. Времето е много малко, февруари трябва да се поиска съответното становище и то да излезе в средата на следващата година. Дефицитът ще бъде под 3%, има и неизпълнени инвестиции", подчерта той.

Според него заложеният дефицит от 3% е погрешен: "Това води до нарастване на дълга, лихвите ще нараснат 4 пъти - от 652 млн. на над 2 млрд., това не е безобидно. Мит е това, че парите отиват за инвестиции, последните 20 години средно публичните инвестиции са били 5 и над 5%, отнесени към БВП. За следващата година пак са разчетени пак 5%. Тоест инвестициите не нарастват, но дълговете и дефицитът нараства."

Попитан дали е добре "Лукойл" да бъде управлявана от Азербайджан, Велев: "Нека е ясно, че никой не може да управлява рафинерията по-добре от сегашните им собственици, защото те ползват съществуваща база, която друг собственик няма да може да ползва в чужбина. Ползват по-добри цени на суровината и това е добре за България, защото на изхода получаваме добри цени на горивата. И рафинерията печели много добре. Ако тази рафинерия не работи на пълен капацитет и ползва по-скъпи горива - това ще намали нейната ефективност."

Гледайте целия разговор във видеото.