Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Има ли финансов удар на Израел срещу Хамас

Мохамед Халаф, кореспондент на Ал Ватан в Денят он ер 10 юли

11.07.2014 | 08:14
Има ли финансов удар на Израел срещу Хамас

Коментар на последните събития в Близкия Изток от Мохамед Халаф, кореспондент на в-к Ал Ватан в София в предаването на телевизия България он ер Денят он ер с Веселин Дремджиев на 10 юли.


Още по темата

Има ли финансов удар на Израел срещу Хамас?

Това е една от причините за този нов сблъсък. Той не е първият, а третият от две години. Много фактори доведоха Хамас до нов обстрел на ракети.

В Европа има много фондации, свързани с Хамас, които събират дарения от милиони долари. Хамас финансира с тях различни операции в ивицата Газа и другите окупирани територии срещу Израел.

Например отвличането на тримата евреи, които бяха евреи, Израел счита, че е било финансирано по този начин.

Как успя Израел да пресече тези финансови потоци?

Явно са убедили европейските правителства да наложат наблюдение и повечето от тези сметки бяха блокирани.

Израел счита, че тези операции са резултат от създаването на единно правителство на Хамас и Фатах. Същевременно те смятат, че Хамас се възползва от коалиционното правителство, за да се наложи в ивицата Газа и на Западния бряг.

В момента има блокада на Хамас от Египет и КПП от египетска страна са затворени. Една от целите на ракетната операция на Хамас е отварянето на КПП Рафа на границата с Египет.

Правителството на Мурси на Мюсюлманските братя, бе свалено от армията и сега води безпощадна война с Хамас, затваряйки всички тунели на границата.

Много важна причина е и Иран се опитва да създаде хаос в Близкия Изток, отвличайки вниманието от намесата си в Ирак.

Целият коментар - във видеото.