БСП влиза в новия сезон с цел - скок на доходите и край на бедността

Лидерът на партията Корнелия Нинова даде заявка за алтернативни политики

01.09.2017 | 10:57 Редактор: Мария Аладжова
БСП влиза в новия сезон с цел - скок на доходите и край на бедността

/Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR/

Намаляване на бедността и увеличаване на доходите – тази стратегическа цел си постави БСП за новия политически сезон.

"Днес вече имаме работещи бедни – един на всеки десет, бедни пенсионери и семейства, близо 2,5 млн. българи живеят на прага на бедност", изтъкна председателят на БСП за България Корнелия Нинова при откриване на Втората сесия на 44-то НС.

По думите ѝ този политически сезон ще бъде на алтернативата, която БСП ще показва в различните политики.

Тя акцентира на три ключови политики за постигане – образование и наука, икономика и производство, борба с паралелната държава и корупция.

Нинова изнесе тревожни данни за неграмотността и посочи, че напусналите училище деца се увеличават, което се дължи на бедност и неефективност на образователната система.

Тя отново настоя за един учебник по предмет в един клас в цялата страна и упрекна управляващите за черно-белите учебници, като заяви, че те са цинизъм и тежка дискриминация.

В отговор на призива на ГЕРБ за консенсус, соцлидерката заяви, че съгласието в този парламент трябва да мине през назоваване на истинските проблеми и търсене на начини за решаването им.

"Един професор получава колкото един начинаещ учител. Заради некомпетентни управленски решения МОН е на път да провали оперативната програма "Наука", защото са разплатени под 5% и са договорени едва 25%", упрекна още тя.

Лидерът на БСП изтъкна, че предстоящото председателство на България е възможност да покажем, че имаме достойно място в ЕС и да поставим националния интерес в контекста на разговорите за бъдещето на Съюза.

По отношение на икономиката тя заяви, че малкият и средният бизнес е на колене.

"Ще подкрепим всяко ваше усилие за административна реформа, но ще се противопоставим на всеки натиск и изнудване на малкия и средния бизнес", се обърна Нинова към управляващите.

Тя призова родното производство да бъде защитено на фона на доказателствата за двойни стандарти в качеството на храните в Източна и в Западна Европа и напомни, че 2020 г. европейските пари свършват.

"10 млрд. лева краде паралелната държава годишно", пресметна Нинова. Затова за социалистите акцент е антикорупционното законодателство.

"Ако не спрем, но истински, а не с имитация, корупцията, няма да се справим нито със съвземането на икономиката, нито с увеличаването на доходите, нито с намаляването на бедността", отсече тя.

По думите ѝ БСП ще предложи алтернативен бюджет, водена от тревогата за неграмотността, бедността и влошения здравословен статус на нацията. Според Нинова те са елемент на националната сигурност и проблем за бъдещето.