От ДБГ защитиха Кунева в спора й с премиера за учителските заплати

Те обясниха, че поетапното увеличение е записано в управленската програма на кабинета, а и в коалиционното споразумение на РБ с ГЕРБ

22.06.2016 | 15:11 Редактор: Ирина Георгиева
От ДБГ защитиха Кунева в спора й с премиера за учителските заплати

От партията на Меглена Кунева ДБГ защитиха лидерката си в спора й с премиера Бойко Борисов за увеличението на учителските заплати. 

Депутатите й обясниха, че поетапното увеличаване на средствата за образование е записано в управленската програма на кабинета, а и в коалиционното споразумение на РБ с ГЕРБ.

Скандалът избухна в понеделник, ден след като министърът на образованието обяви пред 12 000 учители, че заплатите им ще бъдат увеличени с 10% от 1 януари 2017 година. Премиерът обаче обясни, че научава от медиите за това и съобщи, че няма пари за скока.  

Днес на въпроса защо Кунева не е уведомила премиера, който се оказал неразбрал, депутатът от ДБГ Димитър Делчев отвърна: "Вижте, няма неразбрали. В коалиционното спораземение и в програмната декларация пише, че правителството ще работи за увеличаване на парите за образование и госпожа Кунева като министър на образованито прави точно това".  

Делчев допълни, че Кунева е подписала колективен трудов договор, който предвижда работа на цялото правителство по отношение на парите, които отиват за образование. 

"Не виждам къде е неяснотата. Оттук-нататък е работа на всички нас да постигнем това добро за България решение", каза той.  

Димитър Танев от ДБГ обясни, че изказването на Кунева е било коректно. Той допълни, че разговорите за заплати и бюджет между партньорите предстоят и е нормално всеки министър да иска добро финансиране за сектора си.  

На въпроса защо Кунева обещава нещо, което не е договорено, Танев отговори: "Много ясно е договорено в управленската програма кое ще бъде приоритет и как щи нарастват средствата за образование".  

"Можем да кажем, че разговорът за бюджет 2017 вече започна", каза пък Делчев на въпроса как си обяснява разминаването между Кунева и Борисов. Според него след приключването му учителите щели да бъдат щастливи.

Четете още новини в Dnes.bg