МОН с по-строги мерки на матурите

Централно видео-наблюдение против стремежа за преписване

16.05.2016 | 13:02 Редактор: Ирина Георгиева
МОН с по-строги мерки на матурите

По-строги мерки по време на матурите тази година. Изпитните въпроси, които са 41, биха могли да бъдат така подредени в една изпитна зала и комбинирани във варианти, че да бъдат различни за всеки един кандидат-студент. Това съобщи зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов по време на пресконференция. 

"Реализирана е цялостна профилактика на видео-наблюдението в страната, което е абсолютно необходимо за използването му като мярка за сигурност. Направено е обединяване на видео-наблюдение в централно наблюдение в няколко места – регионалните инспекторати и сградата на министерството. В деня на двата зрелостни изпита, в 3 места ще бъде наблюдавана всяка една изпитна зала – училище, инспекторат и министерството", посочи Стаматов.

По думите му поставени са различни индикатори, които лесно могат да установят проблем, свързан с преписване. Видео- наблюдението ще бъде още по-улеснено като всеки ученик ще стой на точно определено място. Стаменов допълни, че мобилните телефони на учениците ще бъдат събрани преди началото на изпита, като тази мярка ще бъде наложена спрямо квесторите.

Съставът на комисията, която ще извърши засекретяването предишната вечер, е от директор, учител, представител на родителите и такъв на инспектората. Минути преди началото на изпита ще бъдат разпечатани изпитните зали, санитарните възли и цялото училище, коментира зам.-министърът.

Мерките са насочени към онази малка група ученици, които имат предварителна нагласа и стремеж да преписват. Стаматов напомни, че ще изисква проверка на всички сигнали, свързани с изтичане на информация, свързана с  изпита.