Министър Кунева иска: Графа "Бележки" в ученическия бележник

Предложението идва след отвореното писмо на 8-годишния Боян Ганев до нея

05.05.2016 | 16:25 Редактор: Ирина Георгиева
Министър Кунева иска: Графа

Когато те похвалят, ти порастват крила! Това каза вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на 8-годишния Боян Ганев, ученик от II клас в столичното 51 СОУ, който днес бе в МОН по покана на министъра. 

Просветният министър била привърженик за поощряването на добрите постъпки и заяви, че  ще се бори срещу агресията в училище.

Малчуганът написа отворено писмо до министъра на образованието, в което предлага промени в ученическата книжка. Детето пита защо в нея няма графа за похвали, а само за забележки. Веднага след това уточнява, че според училищните правилници забележката е вид наказание и бележникът наред с оценките за успех, служи за отбелязване единствено на лошите постъпки, а добрите прояви се игнорират, понеже за тях място не е предвидено. По този начин през учебната година се регистрират само лошите действия на учениците, а нерегистрирането на добрите води до тяхната бърза забрава, каза на срещата Боян.

Министър Кунева обеща да предложи на експертите за следващата учебна година съдържанието на бележника да се промени. Според нея възможно е графата ЗАБЕЛЕЖКИ да се преобразува в по-неутрална форма и да бъде заменена с БЕЛЕЖКИ. Забележката в момента се възприема повече с критично съдържание. 

Според детето, ако системно се поощряват добрите постъпки, както се наказват лошите, това би намалило агресията между учениците и посещението на училище би станало по-приятно за всички. По този начин и в масовия случай, изреченото от учителя „Дай си бележника!”, няма да звучи страшно.

Една добра дума може да даде повече кураж на ученика, отколкото непрекъснатите критика и забележки, каза министър Кунева. По думите й Боян й е помогнал, "защото се опитваме да променим подхода в образованието"

"Има два начина на мислене. Единият е оценка и строг контрол. Другият е от първи до четвърти клас да не се напрягат децата. Аз бих казала - окуражете ги и те ще извадят най-доброто от себе си. Гледната точка на Боян подкрепя второто и се надявам това да се сбъдне", допълни вицепремиерът.  

Цялата история вижте в репортажа на Ива Григорова и оператора Валери Цветанов: