Общопрактикуващите лекари излязоха в стачка

Недоволни са от хаоса в здравеопазването

28.03.2016 | 11:11 Редактор: Мария Аладжова
Общопрактикуващите лекари излязоха в стачка

От днес общопрактикуващите лекари започват ефективни стачки из цялата страна. 

Лекарските протести започнаха поетапно, най-напред в областите Велико Търново, Кюстендил, Разград и Ямбол, предаде БНР.

Оттам увериха, че ще бъдат осигурени дежурни кабинети за неотложна помощ за възрастни хора и деца с остри състояния, няма обаче да се изписват лекартсва, заплащани от НЗОК. Мотивът на медиците е хаосът в здравеопазването и нормативните разпоредби.

Миналата седмица от Българския лекарски съюз заявиха, че са против служебния рамков договор на НЗОК заради неяснотата около регламентите, по които ще работят от 1 април.

Те посочиха, че реформите, готвени от министъра на здравеопазването Петър Москов, са били отхвърлени от Конституционния съд, тъй като медицинската помощ в тях е уредена в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) напълно неясно, а това засягало основните права на гражданите.

Така са погазени принципът на правовата държава и чл. 52 от Конституцията, според който гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, съобщи "Правен свят".

Спешните медици от цялата страна се разграничиха от исканията на Българския лекарски съюз и Сдружението на общопрактикуващите лекари за оставка на министъра на здравеопазването Петър Москов. 

"Това означава една голяма група от пациенти, които идват за болнични, идват за направления за хоспитализация, направления за консултации със специалист. Тези хора кой ще ги поеме и по какъв начин? Без да се осигури адекватна спешна помощ за всички населени места в страната, няма как да се започне такъв протест", заяви председателят на Асоциацията на работещите в спешната медицинска помощ д-р Десислава Кателиева, цитирана от БНР.

Премиерът Бойко Борисов също призна, че здравеопазването през последната година не се е подобрило, но според него едва ли увеличаването на парите всяка година ще реши проблема. Той посъветва личните лекари да са по-скромни.