Сотир Цацаров разпореди проверка на кметството в Галиче

Кметът на селото Ценко Чоков е известен с феодалните си практики и своята недосегаемост

25.01.2016 | 15:24 Редактор: Мария Аладжова
Сотир Цацаров разпореди проверка на кметството в Галиче

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка за законност на дейността в кемтството в село Галиче, съобщиха от прокуратурата. Проверката ще обхване периода от началото на предходния мандат на кмета Ценко Чоков досега.

Ще бъдат разгледани седем основни направления, включително и това дали Чоков е действал законосъобразно със заемания от него пост и дали е допуснал нарушения при стопанисването на общинското имущество. Ще се проверява още дали в Галиче не са извършвани незаконни регистрации, както и дали кметът е осигурявал спазване на обществения ред.

От прокуратура уточняват, че по последното направление ще бъде събрана информация от преписки в МВР и в прокуратурата, от досъдебни наказателни или съдебно-административни производства. Специално внимание ще бъде обърнато на случаите, свързани с опазването на селскостопанското имущество и изпълнението на бюджета на кметството. 

Конкретното указание към прокурорите и полицаите е при установяването на данни за извършено престъпление, да бъдат образувани дела.

В неделя жителите на селото излязоха на протест въпреки рекордно ниските температури. Те изразиха недоволството си от Чоков и синовете му, които по думите им са недосегаеми от закона. Ценко Чоков има четири мандата зад гърба си. В изборите се кандидатира от листата на ГЕРБ. В селото той е известен като феодален владетел, който управлява по собствени правила.