От Монтана до Великобритания

Историята на ромско момче, сбъднало мечтата си да учи в Обединеното кралство

27.12.2015 | 12:51 Редактор: Васил Детелинов
От Монтана до Великобритания

Преди месеци едно ромско момче от Монтана сбъдна мечтата си да учи в Обединеното кралство и да следва мечтите си. За празниците Марсело се върна в България, а правителството му отпусна средства, с които да подпомогне обучението му.

Какво е да тръгнеш от ромския квартал "Огоста" в Монтана и да стигнеш до частния английски колеж Кетс Колидж в Кейбридж?

 "Честно казано, дойде един период в който осъзнах, че искам да тръгна нанякъде и да се развия." - казва Марсело.

За 15-годишния Марсело всичко започнало случайно от реклама в Интернет за обучение в чужбина.

 "Видях обявата в последния ден, в който можеш да се запишеш...на 17 май се явих и успях да взема изпита. Получих и стипендията, тъй като сумата за обучение е огромна и ние няма как да си я позволим."- обяснява Марсело

Радостта обаче за бедното семейство на Марсело бързо секва, защото обучението в Кетс Колидж е скъпо и няма как да си го позволят.

  "Имаше моменти, в които бях на ръба и исках да се откажа."- казва майката на Марсело, Цветана Илиева.

Но не се отказват. С помощна на Камарата на строителите, правителството и добри хора, Марсело събира парите и заминава за Кеймбридж.

"Учим основните предмети, задължителните са английски и математика. Учим физика, биология и химия и предмети, които сами си избираме. Аз си избрах арт дизайн и фотография, тъй като това ми доставя удоволствие и с това искам да се занимавам.Там за първи път забравих думата дискриминация." - разказва Марсело.

И докато Марсело се бори с осмислянето на различията и отношенията в света, си пожелава повече деца като него да последват примера му. 

"И съм сигурен, че ако и другите ромски майки вземат пример от моята майка и започнат да възпитават и показват на децата си един друг начин на живот и начин на мислене, сигурен съм, че и други момчета и момичета ще тръгнат към този път."- казва Марсело. 

 "На всички майки, на всички родители пожелавам такава борба, защото тя си струва, ако е за децата им", казва Цветана Илиева.

Борбата на семейство Илиеви продължава със събирането на следващата сума за самолетен билет на Марсело през март, когато ще е следващата му ваканция.

Още по темата

CATS College в Кеймбридж е основан през 1952 и приема студенти от цял свят. През септември се премести в нов център, заемат преди това от GE в Кеймбридж.

На заседанието си на 23 декември 2015 правителството отпусна 4500 паунда - втора вноска за настаняването на Марсело в колежа. Средствата са от Министерството на образованието. През август правителството отпусна първата вноска от 4350 паунда.

Историята на Марсело Илиев вижте в репортажа.