Бокова: Наблюдаваме систематично унищожаване на културното наследство

Смятахме, че това е лош сън и еднократен акт, но се оказа систематично, обясни генералният директор на UNESCO

17.12.2015 | 16:35 Редактор: Ирина Георгиева
Бокова: Наблюдаваме систематично унищожаване на културното наследство

Въпросите за опазване на културното наследство са част от хуманитарната криза, от заплахата за сигурността и мира, която съществува в Близкия Изток. Това коментира генералният директор на UNESCO за Bulgaria ON AIR. По думите й наблюдаваме систематично унищожаване на културното наследство.

"Смятахме, че това е един лош сън. Смятахме, че това е еднократен акт, но за съжаление това е едно систематично разрушение. Това, което се опитваме да направим е да докажем на Съвета за сигурност, на политиците, на международната общност, че въпросите за опазване на културното наследство са част от хуманитарната криза, са част от тази заплаха за сигурността и мира, която съществува в Близкия Изток. Това не е отделно от хората, това не е отделно от мира." - коментира Ирина Бокова за Bulgaria ON AIR.

Изказването е направено по време на международната конференция "Борба с насилието и екстремизма: нов план за сигурност в образованието и културата", организирана от UNESCO и Атлантическия клуб в България, която се проведе на 16 декември.