Ню Йорк Таймс: Българската Гранична полиция малтретира бежанци

Жители на турско село разказват за издевателствата

23.12.2015 | 16:02 Редактор: Мария Аладжова
Ню Йорк Таймс: Българската Гранична полиция малтретира бежанци

"Българските гранични полицаи ни гледат сега", казва 73-годишният Хасан Булгур, облегнат на кривия си бастун в родното си село Шюкрюпаша в северната част на Турция. 

Още по темата

Възрастният мъж разказва пред "Ню Йорк Таймс", че когато имигранти се опитват да пресекат турско-българската граница, граничарите ги спират, изтласкват, често бият и ограбват, а понякога дори насъскват кучета срещу тях. 

Групите мигранти, които не успяват да преодолеят българските власти и да влязат у нас, често нощуват вир вода в нивите около границата, след като са прегазили близката река. Понякога се движат на групи от по 50 души, сред които има хора с белези и разбити носове, разказват местните в Шюкрюпаша.

"Удариха ме и ми взеха парите. Избягах от ада у дома, за да намеря рай в Европа. Вместо това, попаднах в друг ад", споделя опита си с българските граничари 17-годишният иракчанин Алан Мурад, който търси убежище и живее в бежански център в София.  

Ню Йорк Таймс отбелязва, че една от загадките на мигрантската криза в Европа е защо бежанците избират опасното преминаване по море от Турция в Гърция, вместо да прекосят привидно достъпната сухопътна граница между Турция и Южна България.

Длъжностни лица  и самите мигранти посочват няколко причини за това, пише американският вестник. От една страна, маршрутът по вода е по-лесен и предпочитан сред каналджиите. Сухопътната граница, от друга страна, е по-коварна пречка, особено през зимата, тъй като територията е съставена предимно от бързи реки, гъсти гори и назъбени хълмове. 

Оградите по границата и видеонаблюдението правят промъкването още по-трудно. И все пак, основната причина е отношението на българските гранични власти, разказват бежанци, интервюирани в Турция. 

Много от тях споделят за грубо отношение. Взимани са им и пръстови отпечатъци, което означава, че трябва да останат в България или да бъдат върнати в Турция, докато съдът реши. 

Ню Йорк Таймс пише също, че българското правителство, както и много други управляващи от Централна и Източна Европа, е негостоприемно към нелегалните имигранти и отказва да полага усилия срещу насилието над търсещите убежище. 

"Мисля, че тези обвинения са широко преувеличени", коментира Филип Гунев, заместник-министър на вътрешните работи. "Нашата политика винаги е била да разследваме случаи на насилие, ако има жалба. И все пак, от 30 000 души, които са преминали през границата, сме имали само две жалби, които са довели до повдигане на обвинения. Не можем да направим разследване, ако нямаме подаден сигнал," допълва той. 

За 80-те жители на турското гранично село Шюкрюпаша обаче, изтласкването на бежанци се е превърнало в обичайна гледка. "Мигрантите обикновено преминават границата нощем, след като каналджиите ги насочат. На сутринта ги виждаме как се връщат", разказва 81-годишният Осман Аран. 

Центърът за човешки права в Белград миналия месец публикува доклад на базата на интервюта със 110 бежанци, които са минали през България преди да влязат в Сърбия. Всеки от тях е имал контакт с българските власти и разказва за преживяно насилие. До някаква степен тези оплаквания са съмнителни, тъй като каналджиите често съветват мигрантите да недоволстват, независимо дали са станали жертви на злоупотреба или не. 

Ако чужд гражданин бъде регистриран да влиза в България и му бъдат взети отпечатъци, той трябва да остане тук, докато делото му не приключи. Ако  отиде в друга страна, има огромна вероятност да бъде върнат. Ако се е оплакал от насилие обаче, има по-голям шанс да продължи по пътя си. 

С настъпването на зимата, потокът от нелегални имигранти е намалял. Едва 3000 души дневно преминават през гръцките острови. За сравнение, през есента броят им беше около 9000. Преди 3 месеца хиляди мигранти отидоха в Одрин, докато днес едва 180 бежанци живеят в турския град. 

Една от причините за това е фактът, че турските власти затегнаха контрола по границите си и така ограничиха потоците от хора към Гърция и България, пише Ню Йорк Таймс. Онези, които биват заловени, се връщат в Истанбул или се разпръсват в пределите на Турция. 

За момента няма ограда близо до Шюкрюпаша, а местните разказват, че има български полицейски постове на всеки 50-100 метра. Това прави местността привлекателна за контрабандистите.

В един скорошен следобед група от около 30 бежанци почива на път близо до джамията на селото. Няколко души са бити и ограбени от българската полиция.

Един мъж е със счупен нос, друг е ухапан от полицейски кучета. "От полицията взеха нашите телефони и пари", каза Ахмад Сафи, които, подобно на повече от половината от бежанците, използващи този маршрут в момента, идва от Афганистан.

Друг афганистанец, облечен само с тениска в студения ден, пък твърди, че полицай е откраднал палтото му.

/Оригинал: Bulgarian Border Police Accused of Abusing Refugees/