Николай Младенов: Липсата на политическа перспектива поражда радикализъм

Той коментира срещата между Нетаняху и Обама в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR

10.11.2015 | 10:42 Редактор: Мария Аладжова
Николай Младенов: Липсата на политическа перспектива поражда радикализъм

Специалният координатор на ООН Николай Младенов се включи пряко в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, за да коментира срещата между министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху и Барак Обама, провела се на 9 ноември. Младенов, който е координатор за близкоизточния мирен процес, заяви, че посещението на Нетаняху е отдавна очаквано, тъй като то засяга няколко теми от изключително значение, не само за Израел и Палестина, но и за стабилността на региона като цяло. 

Разговорът между Израел и САЩ е важен заради военното сътрудничество между двете страни и заради стъпките, които се готвят да предприемат по изпълнението на ядрената програма на Иран, подчерта Младенов. По негови думи преговорите между Израел и Палестина са преустановени, а това е сериозна пречка по пътя към стабилизация на региона. 

Преди няколко седмици имахме среща във Виена между САЩ, ООН, Русия и ЕС, на която приехме обща стратегия относно пътя, по който трябва да вървим напред. Очакваме с нетърпение да видим резултатите от срещата във Вашингтон, която мина вчера", допълни Николай Младенов. 

От разговора стана ясно, че основните приоритети на ООН за справяне с кризата в Близкия Изток са три: възстановяване на доверието между Израел и Палестина; съдействие от страна на Египет и Йордания; резолюция на Съвета за сигурност.

Според Младенов регионът не е в безопасност от радикални религиозни влияния. По негови думи това може да започне от ивицата Газа, където ежедневно се появяват нови радикални салафитски групировки. Той подчерта, че в Йерусалим са светите места за три религии, което е предпоставка за религиозни противоречия. 

"Всичко, което се случва в региона се дължи на тотално нарушение на доверието и на вярата между хората и техните управляващи във всички страни. Липсата на политическа перспектива отваря огромни пространства за терористични организации да се развихрят в този регион. Това се случи в Ирак, когато правителството на Нури ал Малики прие една политика на изолиране на голяма част на сунитското население. То беше поставено в неравноправно положение спрямо останалата част от страната. Подобен е случаят и в Сирия - липсата на политически процес за излизането на Асад от властта, за намирането на изход от сирийската криза, в продължение на години.

Разговорът завърши с темата за бежанците. Николай Младенов беше категоричен, че България не трябва да пази границите си единствено със собствените си ресурси, тъй като географското разположение на страната ни е ключово за ЕС. Той призова за споделена отговорност и ясно разграничаване между хората, бягащи от конфликта и хората, водени от икономически мотиви. 

Целия разговор чуйте в следващото видео: