Цветанов: Протестите на служителите от МВР са спонтанни

Според бившия вътрешен министър има нарушена комуникация между ръководството на МВР и синдикатите

05.11.2015 | 09:35 Редактор: Мариета Иванова
Цветанов: Протестите на служителите от МВР са спонтанни

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов коментира пред Нова телевизия, че протестите на служителите от МВР са спонтанни. По думите му има нарушена комуникации между ръководството на МВР и синдикатите. Той подчерта, че всеки законопроект, трябва да бъде публикуван в рамките на 14 дни, „за да бъде обсъждан”. В същото време Цветанов изтъкна, че финансовият министър е „човекът, който иска да си върже бюджета”, предава Агенция Фокус.

От позицията на бивш вътрешен министър той посочи, че е наясно с условията, при които работят служителите в системата. Цветанов уточни още, че социалните придобивки са всъщност компенсации.

„Когато те постъпват на работа, имат определени ограничения като това да бъдат винаги на разположение, да са длъжни да предупреждават, ако пътуват извън страната, да са в отсъствие в семейството и т.н.”, коментира той и призова за уважение към работата на служителите в МВР.

Цветанов коментира още, че сектор „Сигурност” винаги е бил недофинансиран, допълвайки че така е и с други сектори. – „Финансовият министър иска да направи рамката, за да не увеличава дефицитът, ако той расте,” коментира още заместник-председателят на ГЕРБ.

Пред БНР заместник-председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР Борислав Мазнев  прогнозира, че системата може да напуснат от 10 до 15 хил. човека.

Преди ден в парламента председателят на ВМРО Красимир Каракачанов призова бюджетът да не се прави само на лист хартия, а да се мисли и за последствията. По думите му, за да се спестят около 25 млн.лв., може да се наложи да се изплатят около десет пъти повече за обезщетения при голям брой напускащи системата до края на годината.