Новоназначените служители на МВР и Отбраната ще получават 10 заплати

Всички служители, наети до приемането на Закона, ще получават 20 заплати

04.11.2015 | 14:12 Редактор: Ирина Георгиева
Новоназначените служители на МВР и Отбраната ще получават 10 заплати

Новоназначените служители на МВР и Отбраната ще получават 10 заплати, съобщи министър-председателят Бойко Борисов. Той подчерта, че всички останали служители до официалното приемане на закона ще получат 20 заплати.

"Предложението за 10 работни заплати и обезщетения влиза от сила в деня, в който бъде приет Закона. Всички, които до тази дата са започнали работа в МВР, Отбраната - остават на 20 си заплати." - обясни Борисов.

Храна

Порционът се запазва, защото граничари и полицаи, които са на улицата нямат време да ходят и да ядат храна, добави Борисов. По думите му "това им е нужно".

Отпуски

Отпуските стават 20 работни дни, подчерта Борисов.

"Към днешна дата тези, които имат да взимат - има служители, които имат да взимат по 400 и нагоре дни отпуски в МВР и не ги ползват, за да чакат накрая да им ги платим, а затова, че работят им плащаме за допълнителен труд. На полицаите им е много по-изгодно да работят допълнително и после да получат повече. Заради такива тарикати отпуските стават 20 работни дни, но заварените ще се вземат и няма да се губят." - поясни Борисов.

Допълнителните 2% за прослужено време ще се консолидират в работната заплата, добави Борисов.

"Без да има средства в бюджета сме дали 180 млн. лева повече за 2015 г. и 57 млн. лева повече на българската армия. 20 млн. даваме за учителите, 45 млн. за правосъдната система и 20 млн. лева за спешна помощ догодина. " - подчерта Борисов.

Разграничаване на служителите в МВР, в пожарната и в армията

Това, което се опитваме да направим, е да разграничим служителите в МВР, в пожарната и в армията на първа и трета категория, поясни премиерът. Според него тези, които носят отговорност навън в студа или жегата на улицата, или границата и които влизат в пожарите, трябва да са първа категория и да ползват привилегии. Докато тези от администрацията, който има работа такава, каквато всички останали държавни служители, да се подчинява на същата логика, каквато действа за държавния служител.

Протест на полицаите

"Считаме, че е крайно недопустимо униформени служители, полицейски автомобили, без разрешение да дават пример на обществото как се вършат незаконни действия. Това да се блокира двумилионен град и да се показва сила е абсолютно нередно. Има законови начини и ние бяхме обявили, че водим разговори по темите, които интересуват протестиращите." - поясни Борисов.