Съкращения в МВР като вариант за промени, коментира министър Бъчварова

Без промени, няма да има пари за заплати, обясни вицепремиерът

04.11.2015 | 15:53 Редактор: Мариета Иванова
Съкращения в МВР като вариант за промени, коментира министър Бъчварова

Съкращенията са един от следващите варианти за реформа в МВР, заяви в кулоарите на парламента на вътрешния министър Румяна Бъчварова, предава Dnes.bg.

"Ако не направим тези реформи, следващата година няма да има пари за заплати", призна министърът.

Бъчварова обясни, че процентът за съкращенията ще бъде уточнен след анализ с шефовете на дирекциите. И категорична, че това е начинът, за да има „МВР скоро”.

Вицепремиерът уточни, че предложението за намаляване на заплатите при пенсия от 20 на 10 заплати ще важи за новопостъпилите полицаи.

Според Бъчварова орязването на 20-те заплати за всички е бил най-безболезненият начин да се съберат пари за реформи.

В същото време служители от системата на МВР протестират в много градове на страната. В София директорът на главна дирекция „Национална полиция” главен комисар Христо Терзийски призова протестиращите служители на МВР да освободят пътните плътна по бул. „Цар Освободител” и „Княз Александър Дондуков”, за да може да се осъществява нормално движението.  

Той заяви, че не е нужно да нарушават по този начин закона и апелира полицейските служители да се преместят на площада пред Министерски съвет. Преди това чрез високоговорител протестиращите бяха приканени да се преместят от пътното платно, на което те отговориха с бурни освирквания, предава Агенция Фокус.