Депутатите отхвърлиха ветото на текстове от Закона за военното разузнаване

159 депутата гласуваха "за" шефът на военното разузнаване да е военен

05.11.2015 | 12:53 Редактор: Мариета Иванова
Депутатите отхвърлиха ветото на текстове от Закона за военното разузнаване

159 депутата от всички партии с изключение на Реформаторския блок подкрепиха Закона за военното разузнаване в предложения вид и против президентското вето, предаде Dnes.bg. 15 бяха против, а двама гласуваха въздържал се.

Припомняме, че на първо четене със Закона бяха приети текстове, свързани с квалификацията на шефа на военното разузнаване, на които настоящия директор на службата Йордан Бакалов не отговаря- а именно задължително да има висше военно звание и да е на действителна военна служба.

Самият Бакалов подаде оставка след гласуването на закона, а министърът на отбраната не я прие.

Премиерът Борисов също взе отношение по въпроса, като заяви пред журналисти, че ще провери защо депутатите от ГЕРБ са гласували в подкрепа на тези текстове от закона и кого друг за службата са имали предвид. Точно преди месец, след първото гласуване на закона той заяви, че е изненадан от това как са гласували депутатите от ГЕРБ и допълни: „ И аз чух за такъв друг кандидат, който не бяха споделили с мен този си свой кандидат, така че ще ги изчакам да се върнат от кампанията. Аз го харесвам Бакалов и не виждам защо като е военно разузнаването да няма цивилен началник. Той е бил вътрешен министър. Това е човек, който е бил в Комисия „Вътрешна сигурност“ в парламента. Сиреч не е някой, взет от улицата и сложен. Достатъчно грамотен човек и достатъчно добър, според мен, професионалист, за да се възползваме от неговите качества”, заяви на 5 октомври Борисов, цитиран от Агенция Фокус.

Президентът Плевнелиев, от своя страна, наложи вето, което с днешното гласуване беше отхвърлено.

Преди гласуването бившият военен министър, а сега депутат от БСП Ангел Найденов, обяви ветото за безсмислено и обвини президента в пристрастие.

 Атанас Атанасов от Реформаторския блок го обвини, че персонифицира въпроса, а право да казват кой да е шеф на военното разузнаване е от компетенцията на други институции.