Министърът на отбраната не прие оставката на директора на служба Военна информация

Борисов обеща да провери след изборите кой е бил другият кандидат за поста на Бакалов

05.10.2015 | 14:31 Редактор: Мариета Иванова
Министърът на отбраната не прие оставката на директора на служба Военна информация

Военните министър Николай Ненчев не е приел оставката на директора на служба „Военна информация“ Йордан Бакалов, съобщиха от правителствената информационна служба. Двамата са разговаряли в Министерството на отбраната днес- 5 октомври. По време на срещата Бакалов е подал заявление за освобождаваната от него длъжност от днешна дата.

„Мотивите за подадената оставка са несъвместимост на заемания пост „директор на Служба „Военна информация“, произтичащи от приетия от Народното събрание Закон за военното разузнаване”, посочват от пресцентъра на МС.

„Министърът на отбраната Николай Ненчев реши да не приема подадената оставка до произнасяне на президента и обнародването на закона. Министър Ненчев още веднъж увери Йордан Бакалов, че високо цени неговите качества и продължава да има доверие в неговите способности да реформира Служба „Военна информация“, както и да поддържа добри контакти с партньорските служби”, гласи още съобщението.

Премиерът Бойко Борисов също застана зад Йордан Бакалов и работата му на поста директор на службата за Военна информация. Той направи коментара при откриването на новата сграда на Софийския районен съд на столичния бул. „Борис III”. Развитието на промените в Закона оглавяваната от Бакалов служба премиерът  вижда по следния начин: „Вето, след това при гласуване на текста след изборите“.

Той посочи още, че е изненадан от гласуването на депутатите от ГЕРБ по промените, касаещи образованието и стажа на директора на военното разузнаване.

„Много изненадващо беше. Ще го проверя. И аз чух за такъв друг кандидат, който не бяха споделили с мен този си свой кандидат, така че ще ги изчакам да се върнат от кампанията. Аз го харесвам Бакалов и не виждам защо като е военно разузнаването да няма цивилен началник. Той е бил вътрешен министър. Това е човек, който е бил в Комисия „Вътрешна сигурност“ в парламента. Сиреч не е някой, взет от улицата и сложен. Достатъчно грамотен човек и достатъчно добър, според мен, професионалист, за да се възползваме от неговите качества”,  посочи Борисов, цитиран от Агенция Фокус.