Около 6.1 млн.евро ще струва ремонтът на самолетите МиГ-29

Министър Ненчев получи мандат от МС за подписване на междуправителственото споразумение с полската страна

07.10.2015 | 16:25 Редактор: Мариета Иванова
Около 6.1 млн.евро ще струва ремонтът на самолетите МиГ-29

Малко над 6.13 млн. евро ще излезе ремонтът на самолетите МиГ-29, става ясно от прессъобщение на Министерството на отбраната.

На 7 октомври Министерския свет на закрито заседание е предоставил на военния министър Николай Ненчев мандат за подписване на междуправителственото споразумение с полската страна.

За подготвяне на споразумението от МО информират, че са изготвили проучване на възможностите в рамките на ЕС и НАТО за извършване на интегрирана логистична поддръжка на самолети МиГ-29. В резултат е установено, че Полша е единствената държава в очертания кръг, която притежава способности да поддържа и ремонтира самолети МиГ-29.

„Предложеното споразумение има за цел да осигури летателната годност на самолети МиГ-29 като предвижда договорености за ремонт на 6 двигателя, както и временно ползване на 2 полски двигателя за период от 2 години.

Договорената цена за ремонт е 1 023 000 евро на двигател като транспортните разходи са за сметка на полската страна. Първите два полски двигателя ще бъдат предоставени до 20 дни след влизане на споразумението”, става ясно от информацията на МО.

В документа се уточняват и детайли като начина за решаване на спорове между двете страни и гаранцията за качество на ремонта, зад който застава полската държава.

След като министър Николай Ненчев подпише споразумението, то ще бъде внесено от МС за ратификация в Народното събрание.