Договорът за МиГ - 29 с Полша под лупа

1,023 млн. евро ще струва ремонтът на един двигател на машините

06.10.2015 | 17:17 Редактор: Кремена Кръстева
Договорът за МиГ - 29 с Полша под лупа

Милион и 23 хиляди евро ще струва ремонтът на един двигател на изтребителите МиГ 29. Двайсет дни след подписването на контракта, Полша ще ни достави безплатно два ремонтирани двигателя, които ще може да използваме две години. По договора за ремонта няма да се плаща и 20% ДДС, както и други 9% данъци и такси, защото става дума за вътрешнообщностна поръчка.

До подписването на договора с полската страна се стигна, след като Ненчев не успя да се разбере с Русия да продължат поддръжката на машините. Според Москва, Полша няма лиценз да ремонтира изтребители на трети страни. Министър Ненчев обаче е убеден, че противоречията между Варшава и Москва по този казус няма да се отразят на договора с България.

По-късно обаче от БСП отрекоха да са сменили позицията си, напротив - продължават да искат оставката на военния министър.

Ангел Найденов не смята също, че президентът трябва да налага вето над закона за Закона за служба "Военна информация, каквито са очакванията на правителството и на министър Ненчев.