Сухата теория гони българските студенти в чужбина

Само тази година над 1800 младежи от България ще учат зад граница

03.10.2015 | 16:13 Редактор: Васил Детелинов
Сухата теория гони българските студенти в чужбина

Сухата теория и липсата на практика в българските университети е сред основните причини все повече младежи да избират западните вузове пред родните.

Университетите във Великобритания остават сред най желаните,следвани от тези в Холандия и Дания. Днес в София едни от най- добрите университети в Европа, според класацията на британското списание Guardian представиха възможните за обучение в тях.

Макар да завършва след година средното си образование, Мария Димитрова от сега е решена да учи зад граница. След повече от час разходка сред представителствата на университетите избира британски. Иска да учи авиоинжинерство. Отказва се от специалността в България, защото я има само в един университет, който обаче не предлага практика по времена обучението.

Само тази година над 1800 младежи от България ще учат зад граница. Чрез такова изложение пред няколко години Антон Гладников избира да завърши архитектура в Дания и Англия. От половин година е в България и работи в голяма проектантска фирма. 

Новото тази година в международното изложение Световно образование е университетът, който са завършили британските премиер Маргарет Тачър и Тони Блеър, както и две китайски висши училища.

Следващата седмица изложението ще бъде в Пловдив, Варна и Бургас.

Репортаж на Васил Детелинов.