Руските удари „ще разпалят екстремизъм”

Представители на водената от САЩ коалиция срещу Ислямска държава поискаха спиране на руските въздушни удари

02.10.2015 | 15:44 Редактор: Мариета Иванова
Руските удари „ще разпалят екстремизъм”

Представители на водената от САЩ коалиция срещу Ислямска държава призоваха Русия да прекрати въздушните удари, посочвайки че те поразяват сирийската опозиция и обикновени граждани, предава BBC.

 В общо изявление от 2 октомври САЩ, Великобритания, Турция и други членове на коалицията подчертават, че руските удари само „ще разпалят повече екстремизъм”.

 Русия, която според очевидци изпълнява нови удари в петък, твърди, че се цели в Ислямска държава, предава BBC.

По думите на официален руски представител ударите могат да продължат между три и четири месеца.

Алексей Пушков, председател на комисията по външни работи в Руския парламент, добави, че САЩ само се „преструват”, че бомбардират Ислямска държава и обеща руската кампания да бъде много по-ефективна.

Ударите на руските военновъздушни сили в Сирия започнаха в сряда – 30 октомври.

По информация на сирийската армия Русия е изпълнила общо 18 въздушни удара от четвъртък (1 октомври) насам или за около един ден. Няколко от тях са били в Хама и Идлиб, провинции са малко присъствие на Ислямска държава, отбелязва BBC.

Руският министър на отбраната е коментирал, че на 1 октомври е атакувана крепостта на Ислямска държава в Рага. Според активисти най-малко дузина бойци на Ислямска държава са били убити.

Ударите в Сирия са първият военен ангажимент, който Русия поема извън границите на бившия Съветски съюз от края на Студената война.