Д-р Кателиева: Сливането на центровете за Спешна помощ ще задълбочи проблемите

Ще се увеличи броят на грешките при повикванията, ще нараснат и закъсненията

24.08.2015 | 14:17 Редактор: Ирина Георгиева
Д-р Кателиева: Сливането на центровете за Спешна помощ ще задълбочи проблемите

Сливането на центровете за Спешна помощ в София - град и Софийска област ще задълбочи проблемите в системата. Това обясни председателят на Националната асоциация на работещите в спешната помощ д-р Десислава Кателиева пред БНР. По думите й сливането ще увеличи броят на грешките при повикванията, както ще нараснат и закъсненията.

Националната асоциация на работещите в спешната помощ е изпратила протестно становище в Министерството на здравеопазването, съобщи д-р Кателиева. Тя предупреди, че ако ведомството не се съобрази с възражението, проектопостановлението за създаването на нов мегацентър за Спешна помощ ще бъде оспорено в съда.

"Основният ни страх е, че една реално координационна централа, която в момента обслужва София - град, няма да може да се справи със спецификата на повикванията, които постъпват от София - област. При положение, че няма въведени правила за работа, няма триаж, няма свързаност между двете системи 112, на спешният телефон работят паралелно чрез препредаване на информацията, ние считаме, че ще нарасне броят на закъсненията, ще нарасне броят на грешките. Обещаните от министерството увеличение на екипи няма как да се случи, при положение, че хора не достигат и в София - град и в София - област." обясни д-р Кателиева.

Пред агенция "Фокус" д-р Кателиева допълни, че нямат полза от това да искат оставката на министъра и са се уморили от смяната на министри. 

"Искаме той да изпълни ангажимента си за Концепцията от април отлежава в МЗ. Когато влезе триажа, правилата, ако искат да направят само шест координационни централи, тяхна работа, но нека първо да стабилизират системата." - поясни д-р Кателиева.

От своя страна д-р Павлин Кръстанов, работещ в София – област обясни, че няма регламент що е това спешна помощ.