Сливането на центровете за Спешна помощ на София-град и София-област е свързано с оптимизация

Това обясни здравният министър пред журналисти

19.08.2015 | 18:16 Редактор: Ирина Георгиева
Сливането на центровете за Спешна помощ на София-град и София-област е свързано с оптимизация

Мотивите за сливането на центровете за Спешна помощ на София-град и София-област са "логично човешки и са от гледна точка на по-доброто функциониране на спешната помощ". Това коментира министърът на здравеопазването Петър Москов пред журналисти. По думите му сливането е свързано с "оптимизация, с логистично подобряване и с разчети за ясно подобряването на качеството на Спешната помощ в София област".

"Сливането на центровете за Спешна помощ на София-град и София-област е свързано с оптимизация, логистично подобряване и ясни разчети за подобряване на количеството и качеството на спешната помощ в София област. Като резултат от обединението на двата центъра за живеещите в областта ще бъде минимум пет нови екипа заедно с автопарка от модерни линейки, с който разполага София-град, и възможността да ползват реанимационните екипи." - обясни министър Москов.

"За работещите в Спешна помощ на територията на София-област това ще бъде допълнително облекчаване на работата, защото шестте лекари и медицински сестри, които работят в районния реанимационен център ще бъдат качени на линейки - оттам ще дойдат петте нови екипа. Иначе базирането и логистиката на всички тези екипи ще се запази." - допълни здравният министър.

Министър Москов обясни, че идеята за сливането на двата центъра е лансирана и одобрена още през 2006 г., но така и не се е реализирала.