В Русе засилват мерките срещу разпространението на бруцелоза при животните

Първите стъпки са били обсъдени на среща при областния управител на крайдунавския град Стефко Бурджиев

17.08.2015 | 16:16 Редактор: Мариета Иванова
В Русе засилват мерките срещу разпространението на бруцелоза при животните

Областният управител на област Русе Стефко Бурджиев и неговият заместник Станимир Станчев проведоха работна среща свързана с набелязването на мерки във връзка с усложнената епизоотична обстановка по отношение на болестта бруцелоза по овцете и козите, разпространена поради нерегламентирано превозване на животни, съобщиха от областния пресцентър. В срещата са участвали още д-р Андриан Райков – директор на ОДБХ – Русе, д-р Николай Ненов – официален ветеринарен лекар на Община Русе, представители на ОД на МВР – Русе и Регионална дирекция автомобилна инспекция – Русе.

В началото на разговорите д-р Райков изтъкнал, че най-важното, което трябва да се направи е да се набележат конкретни мерки, които да ограничат появата и разпространението на заболяването.

„Действията трябва да бъдат бързи и ефективни, точно за това от днес започват и срещи с кметовете на населените места в русенска област”, заявил д-р Райков. – „Целта е да сигнализират, ако има констатиране на придвижване на животни без необходимата маркировка по закон и липса на документи и да бъдат задържани за временно пребиваване на територията на съответната община до следващ етап, когато трябва да се транспортират до кланици”.

Д-р Николай Ненов подробно е описал симптомите на заболяването бруцелоза. Той посочил, че тя представлява зооноза, т.е развива се и при животни и при хора. – „При хората това става основно при консумация на сурови животински продукти, като мляко, млечни продукти и месо. По този повод профилактиката е от особено значение. Заболелите животни от бруцелоза се изолират и унищожават. Това заболяване не е констатирано близо 70 години в България”, подчертал още д-р Ненов.

По време на срещата е било уточнено, че всички животновъди са задължени да идентифицират животните и да спазват всички забрани от закона.  Движението на животни на територията на страната се извършва чрез лицензиран превоз, като лиценза се издава по заявка от Българската агенция по безопасност на храните.

„В момента заболели животни има на територията на Плевенска област и е изключително важно да се спазва стриктно регламента с транспортиране на животни за да не се допусне заболяването да бъде пренесено в нашата област”, е подчертал д-р Андриан Райков.

От своя страна, областният управител Стефко Бурджиев е апелирал към представителите на ОД на МВР и Регионалната дирекция автомобилна инспекция – Русе да засилят контрола върху всеки един транспорт с живи животни. Да се правят необходимите проверки и да бъдат изисквани всички съпътстващи документи. Губернаторът е направил предложение да бъдат уведомени и представителите на Регионална дирекция „Гранична полиция”  и да им бъде предоставен пълен набор от документи по който,  стриктно да следят за трансграничния превоз на живи животни и по този начин да не бъде допускано разпространението на заболяването.

Снимка: http://www.ruse.bg